Omorul din iulie: Doi complici reținuți
Justiţie 3 septembrie 2024, 20:10 | 974

Două persoane, bănuite de complicitate la asasinarea cetățeanului turc la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei, au fost reținute. Unul dintre suspecți a fost prins în Marea Britanie, iar celălalt a fost reținut în Republica Moldova. Despre aceasta au anunțat astăzi șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, și șeful interimar al PCCOCS, Victor Furtună. Cât despre asasinul care a apăsat pe trăgaci, acesta a reușit să fugă din Republica Moldova chiar în ziua omorului cu un microbuz de pe linia Chișinău - Iași. Ultima dată, ucigașul a fot văzut în orașul Bergamo din Italia.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful Inspectoratului General al Poliției: "Killerul și complicele numărul 1 anterior au fost pe teritoriul Republicii Moldova. Conform cercetărilor efectuate de colegi, anterior au fost fixați în unele tiruri și vedem extrasele tirurilor din Chișinău unde mergeau la trageri împreună. Complicele numărul 3, de fapt, avea rolul de preluare și deplasarea prin municipiul Chișinău."

Potrivit șefului IGP, crima fost planificată în cele mai mici detalii, cu închirierea unui apartament în apropierea terasei unde victima a fost ucisă, dar și a unui automobil. Pe 3 iulie, după ce au pus la cale planul omorului, primul complice a zburat la Istanbul. Pe 7 iulie, în Republica Moldova, a sosit un alt complice. Acesta a venit din Germania prin România, iar la Iași a închiriat un automobil pentru a ajunge la Chișinău, unde a fost întâlnit de ucigaș. Cei doi au fost observați împreună în următoarele zile, inclusiv în apartamentul din preajma locului crimei. Indivizii au instalat o cameră de luat vederi la balconul apartamentului de unde monitorizau cafeneaua unde a avut loc omorul. Asasinul a cumpărat bicicleta electrică chiar în ziua în care l-a împușcat mortal pe cetățeanul turc.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful Inspectoratului General al Poliției: "La 15:36 Achiziționează bicicleta din centrul comercial unde refuză de a da datele pentru a beneficia de anumite reduceri și nu dorește obținerea garanției pentru acea bicicletă."

Pe 10 iulie, la ora 11:31, a avut loc omorul propriu-zis. Ulterior, complicele venit din Germania a părăsit Republica Moldova prin Vama Leușeni. La Iași, a returnat mașina închiriată și a părăsit România. În aceeași zi, ucigașul reușește să fugă la Autogara Nord unde urcă în microbuzul care pleacă la Iași prin Vama Sculeni. Seara, acesta zboară de la aeroportul din Iași spre Bergamo, Italia. Viorel Cernăuțeanu a precizat că asasinul a folosit date de identitate ale altui cetățean. S-a constatat că acesta a amenințat încă în 2012 cetățeanul turc împușcat la Chișinău că va răzbuna uciderea fratelui său.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful Inspectoratului General al Poliției: "Se aflau în acțiuni de conflict cu altă grupare criminală încă din anul 2009, iar acest lider al grupării criminale cu inițialele AK care de fapt este și killerul a declarat răzbunare lui Erren Izzet încă din 2012 când ultimul l-a omorât pe fratele killerului."

Pe 30 august, în Marea Britanie a fost reținut primul complice, iar acum autoritățile urmează să vadă dacă este posibilă extrădarea bărbatului. Luni, în Republica Moldova au fost efectuate percheziții acasă și în mașina celui de-al treilea complice, concubina primului complice. Femeia a fost reținută pentru 72 de ore, fiind solicitată plasarea în arest.

VICTOR FURTUNĂ, șeful PCCOCS: "Au fost acumulate probe absolut suficiente pentru punere sub învinuire a executorului infracțiunii și acelor doi complici care au fost puși sub învinuire pentru autorat la omor și complicitate la omor."

Pe 10 iulie curent, un cetățean turc de 41 de ani a fost împușcat în timp ce se afla la o terasă, în sectorul Râșcani al capitalei. Asasinul a efectuat șapte împușcături în urma cărora victima a decedat până la venirea medicilor. Ulterior, poliția a anunțat că bărbatul făcea parte dintr-o grupare criminală și că este examinată versiunea unei reglări de conturi.

Opinia ta contează. Comentează!