Guvernul a stabilit că din 1 aprilie curent, pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15%
Economic 22 martie 2023, 15:39 | 24266

Decis! Pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15%, din 1 aprilie. Conform Hotărârii aprobate astăzi de Guvern, pensia minimă pentru limită de vârstă va ajunge la 2.620 de lei, cu aproximativ 340 de lei mai mult decât în anul trecut. Majorarea pensiilor în condițiile unei inflații galopante a stârnit un scandal la ședința executivului. Și de această dată, schimbul de replici s-a produs între bașcanul de la Comrat, Irina Vlah, și premierul Dorin Recean.

Potrivit Hotărârii de Guvern, coeficientul de indexare a pensiilor a fost stabilit în funcție de creșterea procentuală a veniturilor proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 și se aplică pentru partea de pensie, care nu depășește salariul mediu prognozat pentru anul anul curent – 11.700 de lei.

Pentru indexarea prestațiilor sociale sunt necesare peste trei miliarde de lei, dintre care 2,35 de miliarde vor fi alocate din mijloacele bugetului de asigurări sociale, iar restul sumei din bugetul de stat. Guvernatorul autonomiei găgăuze l-a luat la întrebări pe ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, responsabil de respectivul proiect.

IRINA VLAH, guvernatorul autonomiei găgăuze și DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "- Domnule ministru, propuneți majorarea pensiei cu 15%, pe când legea de bază privind indexarea pensiilor prevede majorarea pensiei în conformitate cu procentul de inflație, care a ajuns la 26%. Credeți că este suficientă această indexare de 15%? - Doamna Vlah, eu am rugat colegial să nu mai facem politică aici. Toată lumea știe din ce resurse noi ne alimentăm. - Pot să continui? - Dumneavoastră puteți, după ce eu o să sfârșesc. - Dumneavoastră trebuie să... - Da, eu o să vă ascult, dar haideți să convenim colegial. Pe noi Uniunea Europeană și Statele Unite ne-au ajutat să suplimentăm bugetul. - E prima dată în acești opt ani când Dumneavoastră mă întrerupeți. Nu e corect. Eu trebuie să expun și am nevoie să-mi expun opiniile și să pun întrebări. - Vă rog să puneți întrebări tehnice, punctate. - De ce Dumneavoastră mă întrerupeți? - Eu vă spun de ce. Și o să vă întrerup de fiecare dată, când veți utiliza această tribună pentru a face politică. - Aceasta nu e tribună. Eu sunt membru al Guvernului și pot să pun întrebări. - Vă rog să întrebați! - Nu este asta o încălcare a legii și a drepturilor pensionarilor la o asigurare socială echitabilă? - Nu este o încălcare, reieșind din mijloacele financiare care sunt disponibile. Acest stat face tot posibilul ca să asigurăm păturile vulnerabile, să creștem pensiile și să protejăm cetățenii de impactul facturilor. Mulțumesc, domnule Buzu."

Guvernul a mai stabilit că va fi majorată valoarea pensiei minime de dizabilitate. Din 1 aprilie, aceasta va constitui 1.965 de lei pentru persoanele cu dizabilități severe, 1.834 de lei pentru persoanele cu dizabilități accentuate și 1.310 lei - pentru persoanele cu dizabilități medii.

Tot din 1 aprilie, cu 15% va fi majorat venitul lunar minim garantat, utilizat pentru stabilirea dreptului la ajutor social și la ajutor pentru perioada rece a anului. După indexare, valoarea acestuia va fi de 1.568 de lei, pentru un adult, și 1.631 de lei - pentru un copil.

De notat că anterior, autoritățile menționau că pensiile nu vor fi indexate conform ratei inflației de la sfârșitul anului 2022, așa cum prevede legea. Mai exact, fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat în noiembrie trecut că ”indexarea pensiilor la valoarea inflației este o povară extrem de grea pentru bugetul țării”.

Opinia ta contează. Comentează!