Știrile Jurnal TV vă prezintă istoriile minorităților etnice din Republica Moldova
Trăim în pace 14 iulie 2022, 22:27 | 3673

Suntem diferiți, dar reușim să strângem rândurile în vremuri complicate. Români, ucraineni, ruși, evrei sau armeni - rădăcinile nu trebuie să ne încurce să trăim în pace. De astăzi, Jurnal TV vă prezintă o serie de subiecte despre minoritățile etnice din Republica Moldova. Începem cu istoria a doi frați găgăuzi. Ivan și Nicolai Cavarnalî au păstrat în suflet valorile și obiceiurile moștenite de la străbuni. Deși au trăit în țări diferite, iar destinul i-a trecut prin încercări, în tot ce făceau, nu uitau să amintească de originea lor. Fratele mai mare a devenit un pictor de excepție, iar cel mic - a deschis un muzeu de artă în Chișinău.

La 84 de ani, Ivan Cavarnalî este pictorul pentru care creațiile propriului popor au servit mereu drept sursă de inspirație. În lucrările sale, a slăvit poporul său și natura Bugeacului: dealurile de stepă, oamenii cu fețele bronzate de soarele sudic și tradițiile găgăuze.

IVAN CAVARNALÎ, pictor: "Eu îmi amintesc asta, mi s-a întipărit în minte. Când veneam la mama acasă în vacanțe, colectam material. Știam că voi lucra în această tematică."

Mâna dreaptă a lui Ivan este Nicolai, fratele mai mic. Cei doi s-au născut într-o familie de țărani în satul Novosiolovka din raionul Chilia, regiunea Odesa: un sat pe jumătate găgăuz, pe jumătate bulgar. Istoria familiei lor e mult mai veche însă.

NICOLAI CAVARNALÎ, inginer: "Este familia Cavarnalî, care a sosit din Cavarnî, din Bulgaria, și s-a stabilit cu traiul în Vulcănești. Erau opt oameni."

Copilăria lui Ivan a trecut în Ural, regiunea Celiabisnk, unde în 1947 a fost trimis tatăl său la muncă. Acolo, în timpul liber, băiatul a cunoscut arta desenului.

IVAN CAVARNALÎ, pictor: "Fiind copil, am înțeles că vreau să devin pictor, mai ales că îmi ieșea bine. Mă pregăteam special pentru asta. Părinții puțin înțelegeau cum e asta, să fii pictor. Tata a vrut să mă vadă șofer..."

După ce a terminat școala, și-a strâns viața într-o mică valiză și a urcat în trenul spre Chișinău. Aici, și-a făcut studiile la colegiul de arte, iar apoi a studiat și la Universitatea din Harkov, cea mai moderna pe atunci. Din 1971 a predat lecții de artă arhitecților, devenind singurul profesor de anatomie artistică din Republica Moldova.

IVAN CAVARNALÎ, pictor: "Mulți pictează după simțuri, percepții, iar când știi anatomia... Iată eu mă uit la dvs, văd scheletul, mușchii, chiar și la persoanele îmbrăcate."

Succesele sale remarcabile l-au adus în Germania, unde a fost ghidat de Gotfried Bammeo, un specialist consacrat în anatomia artistică. Cu timpul, lucrările lui Ivan Cavarnalî au ajuns să fie expuse în colecții private și la muzee din Turcia, Germania, Franța și alte țări. La Chișinău, bărbatul preda anatomia plastică studenților de la facultatea de arte a Universității Pedagogice „Ion Creangă”. A continuat să o facă până în 2017, când avea aproape 80 de ani. Vârsta nu îl încurcă să picteze nici astăzi. În cele mai multe lucrări din apartamentul său am văzut o femeie blândă și frumoasă - soția lui Ivan și principala sa muză.

IVAN CAVARNALÎ, pictor: "-Pe fundalul geamului e portretul ei. Am făcut mai multe. -E foarte frumos. Unde ați pictat asta? -În atelierul meu."

Cultura și baștina sa îl inspiră să facă schițe nemaipomenite, pe care mai târziu, cu multă dibăcie, le transformă în adevărate opere.

IVAN CAVARNALÎ, pictor: "Asta nu mă părăsește. Ceea ce am avut în copilărie, a rămas cu mine pe toată viața."

Acum, de exemplu, Ivan pregătește o serie de portrete a personalităților remarcabile din autonomia găgăuză.

IVAN CAVARNALÎ, pictor: "Iar aici este un pictor din Vulcănești. Mai întâi am făcut această schiță, iar acum am început și portretul. Încă nu e gata..."

Ivan este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Participă la expoziții republicane și internaționale. Iar fratele său este inginer de profesie, dar tot e foarte aproape de lumea artei. Recent, Nicolai a deschis și un muzeu în centrul Chișinăului, dedicat Grev Kafi.

NICOLAI CAVARNALÎ, inginer: "„Grev Kafi” este pseudonimul a doi pictori din Republica Moldova: Grigori Cabacinîi și Evdochia Fidelscaia. Sunt prietenii fratelui meu.Sunt foarte recunoscător fratelui meu, că datorită lui am îndrăgit arta."

Ambii iubesc frumosul și ambii se mândresc că sunt găgăuzi.

NICOLAI CAVARNALÎ, inginer: "Avem un mediu internațional în familie. Tot ce trebuie să facem că să îmbogățim statele noastre și să ieșim din această situație de criză, trebuie să o facem cu toți împreună: ruși, găgăuzi, bulgari... Toți! Doar așa ne vom isprăvi. Mă bucur să trăiesc în această țară. Sunt mândru. La orice expoziții am mers, nu am reprezentat găgăuzii, moldovenii, rușii. Am reprezentat Republica Moldova. "

Opinia ta contează. Comentează!