Acum zece ani, familia Hâncu a prins gustul antreprenoriatului social în cadrul unui training internațional
Făcut acasă 26 noiembrie 2021, 19:55 | 1314

Prioritare sunt soluțiile, nu profitul, iar recompensa este...recunoștința oamenilor, care au primit o mână de ajutor la timpul potrivit! Vorbim despre afacerea familiei Hâncu din Floreni, Anenii Noi. Pe lângă producerea şi vânzarea jucăriilor sută la sută ecologice, producătorii organizează ateliere de creaţie pentru a educa tânăra generaţie şi pentru a promova responsabilitatea faţă de mediu.

IGOR HÂNCU, antreprenor: "De aproape zece ani de când facem antreprenoriat social foarte puțin am ieșit în evidență cu acest model. Pandemia a fost o șansă să arătăm atât cetățenilor societății, cât și întregii lumi cât de importantă este o afacere socială și cum o mână de oameni poate în timp foarte scurt să identifice soluții pentru o problemă atât de mare. Pot să zic, chiar din mers am identificat soluții. Inclusiv cu Crăciunul am fost sunați, mi s-a spus că iată există mare risc ca copiii să rămână fără jucării, Crăciunul să fie anulat și atunci am spus: Noi putem să găsim!"

Și așa a ajuns anul trecut Moș Crăciun la geamurile spitalelor pentru copii din municipiul Chișinău.

IGOR HÂNCU, antreprenor: "Chiar dacă modelul de afacere socială nu era recunoscut oficial în Republica Moldova, chiar dacă lumea nu știa ce înseamnă acest lucru. Și acum suntem percepuți un diferit. Nu punem în prim plan profitul, ci oferirea soluțiilor către problemele comunității și ne asumăm un rol al statului. Cumva vrem să arătăm că a fi antreprenor social înseamnă să-ți schimbi cumva stilul de viață, felul în care gândești și toate provocările care se ivesc, ele se transformă în oportunități."

Toată familia este implicată in afacere, de la cei mici, până la bunici.

VASILE HÂNCU, producător: "Din start îmi părea că nu-mi va reuși, dar până la urmă am început producerea. Produceam jocuri puzzle, constructoare."

În pandemie, atelierul lucra mai mult pentru cauze sociale. Din zori și până-n noapte aici au fost confecționate primele viziere pentru toate cadrele medicale.

VASILE HÂNCU, producător: "Multe ori lucram până noaptea târziu, dimineața devreme. Stăteau ambulanțele la poartă, așteptau vizierele."

Activează de aproape zece ani, iar numele lor îl cunosc toți cei care au avut nevoie de o mână de ajutor. Totuși...

IGOR HÂNCU, antreprenor: "Nu știu. Eu încă nu știu ce înseamnă succes. Pot să spun că noi am fost răsplătiți fără să cerem cu anumite daruri de nivel spiritual sau chiar existențial. Noi am trăim emoția de recunoștință, sentimentul de împlinire. Noi atunci când am pus capul pe pernă seara sau spre dimineață am făcut-o împăcați, împăcați că facem un lucru cu adevărat important."

Zilnic, în atelierul de la Floreni vin tot mai mulţi elevi dornici să înveţe cum să creeze obiecte utile, astfel contribuind la menţinerea unui mediu sănătos.

Opinia ta contează. Comentează!