Interesele din Strășeni și Călărași - Jurnalul Săptămânii, 15 Mai
S-au obișnuit cu bunăstarea și nici pandemia nu mai contează. Cei mai mulți președinți de raion continuă să se bucure de confort și în această perioadă de criză, iar mașinile oferite de stat îi așteaptă la scară. În declarațiile de avere arată niște imobile cu 0 valoare și mașini estimate la preț simbolic. Alții chiar și acum își atribuie premii bănești din bugetul local. Echipa noastră a analizat și în această săptămână declarațiile de interese și avere pentru anul 2020 ale altor doi președinți de raion.
Socialistul Ștefan Bolea a ajuns președinte în raionul Călărași în 2019, cu votul a 17 din 33 de consilieri. Bolea a fost susținut la această funcție de către consilierii PSRM, ai Partidului Democrat, ai Partidului Șor, dar și de către unul independent. În declarația de interese și avere pentru 2020, Bolea indică un salariu de 182.131.95 de lei și o pensie de 16.152.00 de lei, oferită de Compania Națională de Asigurări Sociale. Pe acte, el este proprietarul a patru terenuri agricole, dar și al unei case de 80 metri pătrați evaluate la 0 lei. Am încercat să discutăm cu Ștefan Bolea, dar acasă nu l-am găsit și ne-am dus la sediul Consiliului raional.
Secretara ne-a informat că președintele raionului Călărași nu este la birou, dar nu ne poate oferi vreun număr de contact la care să-l apelăm.
Cele câteva minute admise de secretara președintelui raionului Călărași s-au transformat în câteva ore. Cu toate acestea, am urmat sfatul secretarii și am revenit a doua zi cu un apel în anticamera președintelui Bolea.
Noi presupunem că președintele raionului Călărași intuia ce întrebări urma să-i punem și, deoarece emisiunea noastră este difuzată sâmbătă seara, ne-a anunțat că ne va răspunde la întrebări, la telefon, abia săptămâna viitoare.
La fel ca alți președinți de raion, Ștefan Bolea evită să vorbească cu jurnaliștii, care vor detalii despre averea și interesele persoanelor publice. Pe lingă bunurile imobile, președintele raionului Călărași declară și câteva mașini. În 2019, Bolea și-a cumpărat o mașină Toyota Land Cruiser Prado, produsă în 2006. Pe site-urile de specialitate, prețul unei astfel de mașini variază între 15 și 17 de mii de euro. Ștefan Bolea indică doar 150 de mii de lei, cam 7500 de euro.
Ștefan Bolea indică și un autoturism Dacia Logan, de 6000 mii euro, și un Opel Astra, de aproape zece mii de lei. Odată cu numirea în funcția de președinte de raion, veniturile lui Ștefan Bolea au crescut, potrivit declarației sale de avere. Anterior, colegii de la ”Ziarul de Gardă” au scris despre socialistul Ștefan Bolea. Deși are o funcție publică, Bolea nu își afișează CV-ul pe site-ul Consiliului raional și evită să îl prezinte. Singurul CV oficial al socialistului, deși este incomplet, poate fi analizat într-un ziar electoral al PSRM, tipărit la ultimele alegeri parlamentare. În acel CV, Ștefan Bolea scrie că și-a făcut studiile la Universitatea Agrară. Acest fapt încă nu a fost dovedit de socialist.
Ne-am interesat și cum stau lucrurile în raionul Strășeni. Președintele raionului, Pavel Tamaciuc, este membru PPDA și a afost ales în funcție cu votul a 17 consilieri din partea Partidului Șor, a celor din PDM și PSRM. El arată în declarația sa de interese și avere că în anul trecut a ridicat un salariu de 202.709.54 de lei și o indemnizație de 14.964.00 de lei. Tamaciuc este proprietarului unui spațiu comercial în valoare de aproape un milion de lei, al unei case, care conform declarației costă 450 de mii lei, dar și al unui apartament în valoare de 195 mii lei. Am încercat să discutăm cu Pavel Tamaciuc, însă paznicul de la consiliul raional ne-a spus că șeful este plecat în oraș.
La sediul consiliului am ajuns la ora 14.30. Bărbatul ne-a recomandat să-l așteptăm pe Pavel Tamaciuc afară. Am stat acolo câteva ore, însă Tamaciuc așa și nu a venit la Consiliul raional. Am decis să plecăm în oraș să discutăm cu localnicii despre activitatea șefului de raion. Oamenii au cerut să le păstrăm anonimatul și ne-au arătat spațiul comercial, pe care Pavel Tamaciuc îl dă cu chirie unor antreprenori. Oamenii ne-am atras atenția că pe stâlpul din intersecție este montată o cameră video, care monitorizează o intersecție importantă din orașul Strășeni, doar că de mai bine de doi ani președintele raionului i-ar fi schimbat direcția de monitorizare spre... magazinul personal. În declarația sa de avere, Tamaciuc a indicat că a primit pentru anul trecut, doar din închirierea acestei clădiri, peste... 340 de mii de lei. L-am sunat pe Pavel Tamaciuc să aflăm dacă ceia ce spun localnicii este adevărat, însă el nu a răspuns la apelurile noastre insistente. În schimb, de la polițiști am aflat că practic tot orașul este împânzit cu camere de supraveghere video.
Un alt locuitor al orașului Strășeni ne-a arătat un video, în care grădinarul Consiliului raional tunde iarba din fața clădirii, pe care șeful de raion o dă cu chirie antreprenorilor. În video, bărbatul afirmă că are de îndeplinit o indicație a șefului.
Într-un alt video este arătat președintele raionului Strășeni la cumpărături, cu mașina de serviciu, în timpul orelor de muncă. El ar fi cumpărat niște saci cu tărâțe. O altă nedumerire este că Pavel Tamaciuc a beneficiat, alături de vicepreședinți și majoritatea funcționarilor publici din aparatul președintelui de raion, de premii bănești în valoare totală de circa 100 de mii de lei. Premiile au fost acordate cu prilejul Hramului municipiului Strășeni, la sfârșitul anului 2020, într-o perioadă de pandemie. Tamaciuc a semnat personal dispoziția, prin care s-a premiat cu un salariu de funcție, adică 12 mii 700 de lei. De premii bănești în valoare de 8 000 de lei au beneficiat și vicepreședinții raionului, Vladislav Croitor și Anatolii Tabacari. Astfel, Pavel Tamaciuc ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese și a ajuns în atenția Autorității Naționale de Integritate.
La începutul anului 2021, mașina președintelui raionului Strășeni a avariat alte două mașini, după ce funcționarul a ieșit din automobil și a uitat să tragă frâna de mană. Incidentul a avut loc în fața consiliului raional. Pentru a clarifica situația și a discuta cu Pavel Tamaciuc, am mers repetat la consiliul raional Strașeni. De această dată, un alt paznic ne-a tăiat calea.
L-am sunat pe un alt angajat din cadrul consiliului, care ne-a declarat că Pavel Tamaciuc se află în consiliul raional însă evită să vorbească cu noi. Mai mult, Tamaciuc ne-ar fi monitorizat din birou, deoarece are acces să vizualizeze toate camerele video instalate în incinta consiliului și în afara lui. În timpul discuțiilor din holul consiliului, am aflat că Pavel Tamaciuc ar avea tocmai patru vicepreședinți de raion, deși organigrama instituției prevede doar trei.
De pe portalul instanțelor de judecată am aflat că un vicepreședinte al raionului Strășeni, Liliana Rusnac, a fost demisa pe 26 mai 2020 de către Sergiu Botnaru, președintele ședinței, dar restabilită în funcție de Curtea Supremă de Justiție pe 16 aprilie 2021. Pe site-ul consiliului raional găsim doar trei vicepreședinți de raion. Al patrulea, mai exact, persoana care urma să fie restabilită în funcție, nu se regăsește. Deși pe organigrama instituției sunt trei posturi de vicepreședinte, la muncă vin tocmai patru. Am încercat repetat să obținem o explicație de la Pavel Tamaciuc, însă el nu răspunde nici la telefonul fix, nici la cel mobil. Conform legii, orice hotărâre a instanței, dacă nu este executată, se aplică o amendă. În cazul celor de la consiliul raional ar fi o amendă de zece mii de lei.