Curtea Constituțională vine cu precizări
Social 12 aprilie 2023, 19:44 | 808

Utilizarea panglicii negru-oranj și a simbolurilor V și Z rămâne a fi o încălcare a legii. Este precizarea Curții Constituționale după valul de critici aduse ieri la adresa instituției. Totuși, decizia ar lăsa anumite semne de întrebare, în contextul în care aceste simboluri ar semnifica, în sine, agresiune militară și susținerea crimelor de război, spun unii experți în drept. Astfel, agenții constatatori care vor identifica peroane care ar încălca legea în acest sens, urmează să examineze minuțios toate circumstanțele fiecărui caz particular, a menționat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Curtea Constituțională a precizat într-un comunicat publicat pe pagina web a instituției că sancționarea utilizării panglicii negru-oranj și a simbolurilor interzise V și Z este constituțională.

Curtea nu a „repus în drepturi”, nu a „legalizat” purtarea panglicii negru-oranj și a altor simboluri reglementate de legile contestate, astfel cum se propagă în spațiul public. Curtea a decis că sancționarea utilizării acestor simboluri este constituțională. Totuși, pentru a sancționa o persoană trebuie să se constate că simbolul a fost utilizat în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității.

Chiar și așa, doctorul în drept constituțional, Alexandru Arseni, spune că decizia Curții Constituționale ar putea complica lucrurile atunci cânt vorbim de sancționarea persoanelor rău-intenționate.

ALEXANDRU ARSENI, doctor în drept constituțional: "Nu o să mă amendați voi pe mine cu nimic chiar să-mi pun împrejur și Z și V pentru că Curtea Constituțională mi-a permis. Că eu am folosit-o în alte scopuri, demonstrează dumneata, dar eu decizia Judecătoriei o să o declar neconstituțională și tot la Curtea Constituțională. Adică în loc să soluționăm problema clar, ei au încâlcit lucrurile."

Mai mult, Alexandru Arseni consideră că judecătorii Curții Constituționale ar fi trebuit să respingă examinarea acestei sesizări. ALEXANDRU ARSENI, doctor în drept constituțional: "Curtea Constituțională urma să respingă, să nu pună pe rol această sesizare. Explicațiile care s-au dat prin hotărâre nu pun nimic altceva la modul general și fundamental, decât utilizarea acestor simboluri care prin definiție denotă că acestea sunt semne ale unui stat agresor cum este „statul Moscal”." Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, admite că panglica negru-oranj ar semnifica în sine un simbol al agresiunii ruse și anume din acest motiv precizează că agenții de constatare trebuie să verifice minuțios detaliile și circumstanțele în care o persoana este vizată în astfel de cazuri.

VERONICA MIHAILOV-MORARU: "-Nu este de la sine înțeles că această panglică se asociază cu o țară agresor? - Aceasta este una din opinii care a stat atunci la baza elaborării legislației, dar Curtea Constituțională a spus că urmează a fi individualizat la fiecare caz pentru a nu fi aplicată o pedeapsă excesivă, de exemplu în cazul unei persoane care ar purta un simbol, dar care nu are nicio legătură cu glorificarea războiului. De aceea, agenții constatatori în ședința de judecată, trebuie să fie foarte atenți, să examineze minuțios toate circumstanțele fiecărui caz particular."

Potrivit modificărilor aprobate de Parlament în primăvara anului trecut, cetățenii care „glorifică” aceste simboluri riscă amenzi de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice riscă amenzi de la 9.000 până la 18 mii de lei. Inspectoratul General al Poliției a anunțat că pentru purtarea acestui simbol, doar anul trecut au fost aplicate amenzi în valoare de aproape 600 de mii de lei. Printre cei care au purtat panglica se numără și 16 deputați. Parlamentarii au fost citați pentru întocmirea proceselor contravenționale, dar aceștia nu s-au prezentat la Poliție.

Opinia ta contează. Comentează!