Criza energetică se resimte și la sate
Social 10 ianuarie 2025, 22:10 | 406

Situația critică din sectorul energetic i-a făcut pe mulți oameni de la sate să fie și mai responsabili. O astfel de situație este și în raionul Cimișlia. În satul Gura Galbenei, se fac economii la curent atât în casele oamenilor, cât și în instituțiile publice.

ANA NEAMȚU, reporter Jurnal TV: "Criza energetică a ajuns să fie resimțită și la sate, unde lumea și până acum era mai cumpănită în consum. De exemplu, în raionul Cimișlia, mulți oameni au renunțat la folosirea unor aparte electrocasnice, iar lumina o aprind doar când este mare nevoie. Gospodarii sunt mai chibzuiți nu atât de teama lipsei de curent, cat de cea a facturilor usturătoare."

La liceul din sat, managerul instituției ne-a spus că au întreprins măsuri imediat ce copiii au revenit la ore, iar cadrele didactice au fost convocate pentru a discuta cum se poate de economisit energie electrică.

LUDMILA CASIAN, managerul Liceului „Hyperion” din Gura Galbenei, Cimișlia: "La nivel de clasă, mai ales ieri cum a fost o zi însorită și se vede foarte bine, am rugat colegii să deconecteze curentul electric. Am atenționat și personalul auxiliar ca să facă deconectări de lumină. Mai utilizam la ospătărie un aparat de încălzire a aerului ca să nu fie umiditate. Am rugat personalul să stea cu geamurile deschise."

Reduc din consumul energie și cei din Coștangalia. Localnicii se tem de eventuale deconectări, dar afirmă că au trecut și peste vremuri mai grele.

De aceeași părere sunt și locuitorii din satul Sagaidac.

Primarul localității ne-a declarat că s-au întreprins mai multe măsuri de economisire a energiei electrice, una dintre acestea ține și de iluminatul stradal.

ION COJOCARU, primarul satului Sagaidac, raionul Cimișlia: "Am micșorat puțin timpul. Se aprinde puțin mai târziu. Folosim mai mult lumina zilei și seara se deconectează la o oră mai devreme. Cel puțin, economisim vreo oră și jumătate. La orele 18:00, când prinde a înnopta, lumina se aprinde și arde până la orele 21:00."

Începând cu 16 decembrie, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență, care va dura 60 de zile. În contextul crizei energetice, cetățenii, dar și instituțiile, companiile, au fost îndemnate să întreprindă măsuri de economie a energiei electrice.

Opinia ta contează. Comentează!