Druță, votat de CSM la șefia CSJ
Judecătorul Ion Druță este candidatul Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. Un vot în acest sens a fost acordat la ședința de astăzi a instituției. Druță, care a fost pedepsit anterior pentru unele abateri de la legislație, a fost singurul concurent înscris în cursă.
Judecătorul a răspuns de pe scaun la întrebările membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Aceștia s-au interesat ce crede Druță despre faptul că e singurul în competiție.
Procedural, pe marginea acestei numiri urmează să se pronunțe Parlamentul. Numele lui Ion Druță, care este și președinte al Asociației Judecătorilor de opt ani, a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice. S-a numărat printre judecătorii care a dispus ca o datorie de peste patru milioane de lei a unui agent economic din Letonia să fie pusă în sarcina statului Republica Moldova. Solicitarea a fost declarată ulterior drept "inadmisibilă" de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, iar Colegiul Disciplinar i-a aplicat lui Ion Druță o „mustrare”, recunoscându-l vinovat de încălcarea obligaţiei de imparţialitate, dar şi a Codului de Etică în acest dosar cunoscut ca „Aroma Floris”. Judecătorul a respins acuzaţiile, iar Consiliul Superior al Magistraturii l-a scăpat de pedeapsă și a anulat sancţiunea. Totodată, acum doi ani, patru judecători ai Curţii Supreme de Justiţie, inclusiv Ion Druţă, au fost pedepsiţi cu „mustrare” de către Colegiul Disciplinar pentru abateri în dosarul Stadionului Republican. Pedeapsa a venit după ce Ministerul Finanţelor a depus o plângere şi a cerut să se ia atitudine în cazul judecătorilor pe care i-a acuzat de prejudicierea bugetului de stat. Aceştia, la rândul lor, au declarat că au acţionat legal. Membrii CSM au votat însă unanim să le anuleze sancţiunea.
Ion Druță a ajuns în atenția opiniei publice și atunci când într-o scrisoare deschisă, semnată din numele Asociaţiei Judecătorilor din Republica Moldova, s-a arătat deranjat de faptul că fostul șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a comentat decizia Curţii de Apel Cahul, prin care primarul oraşului Taraclia a fost suspendat din funcţie. Tapiola a declarat ulterior că a făcut publică opinia întregii comunităţi europene privind lacunele din sistemul judecătoresc moldovenesc. Ion Druţă deţine din 2012 o casă evaluată de experţi la patru milioane de lei, în condiţiile în care pentru anii 2011 şi 2012 a declarat venituri mai mici de 200 de mii de lei. Tot atunci, reprezentanţii Primăriei au declarat că o parte din terenul pentru casă a fost obţinută abuziv, acuzaţii pe care Druţă nu le-a comentat. În cea mai recentă declarație de averi, judecătorul indică încă un apartament și două autoturisme: Honda și Toyota.