Jurnalul Săptămânii, 13 Aprilie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Recensământul populației este în plină desfășurare. Până pe 7 iulie, recenzorii Biroului Național de Statistică vor vizita fiecare gospodărie și vor pune întrebări referitoare la apartenența etnică, limbă vorbită, nivelul de educație ori la date despre locuință. Toți cetățenii sunt obligați să dea informații. În caz contrar, sunt prevăzute sancțiuni. Un epizod al recensământului l-am înregistrat în comuna Ciorescu.

Parcursul european ar putea fi stipulat în Constituție. Asta înseamnă că, în urma referendumului din toamnă, Legea supremă ar putea fi modificată, fiind adăugate alte două alineate. Parlamentul a publicat proiectul de lege, pentru a fi supus consultărilor publice. Potrivit unor experți, dacă referendumul va trece, nu va fi nevoie de o majoritate constituțională în Parlament pentru a consfinți aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar.

Președintele Maia Sandu a fost într-o vizită de lucru la Comrat, unde s-a întâlnit cu mai mulți primari din autonomia găgăuză. Se întâmplă într-un moment tensionat, în care unii aleși locali din regiune se plâng că sunt intimidați de bașcanul Evghenia Guțul și de către deputații din Adunarea Populară, care o susțin. Vizita Maiei Sandu în autonomia găgăuză a fost marcată de un protest al simpatizanților oligarhului fugar Ilan Șor.

Opinia ta contează. Comentează!