Am putea avea „comunități energetice”
Social 6 februarie 2025, 20:18 | 51

Comunitățile energetice cetățenești, funcționale în Bulgaria, Croația, Germania, Grecia și Polonia, ar urma să fie create și în Republica Moldova, începând cu acest an. Potrivit conceptului inovativ, membrii acestei comunități vor putea construi o centrală electrică bazată pe surse regenerabile și să utilizeze energia produsă. Ce reprezintă de fapt comunitățile energetice cetățenești și care sunt beneficiile, a explicat într-un interviu pentru Jurnal TV secretarul de stat al Ministerului Energiei, Carolina Novac.

CAROLINA NOVAC, secretar de stat, Ministerul Energiei: "Este o formă juridică prin care mai mulți membri, și ce înseamnă membri? Poate fi și un APL, o instituție școlară, spital, sau asociația proprietarilor în condominiu, sau simpli cetățeni, inclusiv IMM-uri, întreprinderi mici și mijlocii, care se pot asocia într-o formă juridică de tip cooperativă. Își instalează, de exemplu, o centrală de fotovoltaice și nu este limitat doar la energia fotovoltaică, dar și de exemplu biogaz."

Principala țintă a comunităților energetice este de a promova autonomia energetică, prin generarea proprie a energiei la prețuri mult mai avantajoase. Aceste comunități vor putea asigura producerea, consumul, stocarea, furnizarea și chiar vânzarea energiei regenerabile. Pentru a obține statutul de „comunitate energetică”, va fi nevoie de urmat câțiva pași.

CAROLINA NOVAC, secretar de stat Ministerul Energiei: "Acei membri care doresc să creeze comunitatea, se adresează operatorului sistemului de distribuție, prin care se stabilește criteriul de proximitate a acestei comunități, și, respectiv, este stabilit acel punct de racordare al centralei. Pasul următor - se înregistrează. Trebuie să aibă statut juridic respectiva comunitate și atunci se înregistrează la ASP. Pasul următor este obținerea avizelor de racordare și aici, atenție, noi la minister curând vom promova acest proiect de lege prin care vom aplica garanții financiare, și, desigur, construcția în sine a centralei fotovoltaice sau, de ce nu, o turbină eoliană."

Dezvoltarea comunităților energetice în Republica Moldova este sprijinită financiar de partenerii internaționali. Recent, PNUD Moldova a lansat un concurs de selectare a două ONG-uri pentru lansarea primelor comunități energetice. În acest sens, vor fi oferite granturi de câte 100 de mii de dolari.

Propune un sprijin pentru consolidarea autorităților locale în procesul constituirii comunităților energetice și Agenția Germană pentru Energie. Potrivit Guvernului de la Chișinău, opt localități vor beneficia de concepte personalizate, iar primele comunități energetice ar putea fi înregistrate la sfârșitul anului curent.

Comunitățile energetice sunt și un mod de a contribui la ambiția blocului comunitar de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050, ceea ce reprezintă obiectivul principal al așa-numitului Green Deal - Pactul verde european.

Opinia ta contează. Comentează!