PARLICOV: În 2023, RM a cumpărat gaze naturale de pe piața europeană la un preț mai mic decât cel oferit de Gazprom
Social 1 februarie 2024, 16:12 | 557

Pe parcursul anului trecut, Republica Moldova a cumpărat gaze naturale de pe piața europeană la un preț mai mic decât cel oferit de concernul rus Gazprom. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, la postul public de televiziune, după ce expertul economic Veaceslav Ioniță a spus că cetățenii moldoveni plătesc cel mai mare preț la gaze din Sud-Estul Europei. Și expertul în domeniul energetic Sergiu Tofilat a sugerat că analiza făcută de Ioniță nu este corectă, pentru că acesta a comparat ofertele de preț nereglementate pentru luna decembrie cu tariful anual.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Eu nu știu cum s-a ajuns la cifra că noi plătim cu nu știu cât acolo mai mult. Eu pot să vă spun cifra exactă cu cât noi plătim mai puțin față de cât am fi plătit dacă luam de la Gazprom anul trecut. Deci, anul trecut, noi practic tot anul am livrat gaze din partea Energocom către Moldovagaz mai ieftin decât Gazprom și în sensul acesta consumatorii au economisit circa 60 de milioane de dolari. Acum, mai scump față de ce? Eu nu știu cum au făcut analiza ceilalți experți."

Victor Parlicov a declarat că o astfel de comparație nu este relevantă în această ecuație, pentru că țările din Europa au plafonat prețul la gazele naturale, iar Republica Moldova a oferit compensații în facturi.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Nu este corect să comparam prețul final de la ei cu prețul fără compensație de la noi. O comparație mai corectă ar fi dacă Moldova ar figura acolo cu prețul de 14 lei și 63 de bani."

Din datele publicate de Veaceslav Ioniță reiese că cetățenii moldoveni au achitat al doilea cel mai mare tarif din Sud-Estul Europei – 18 lei și 7 bani pentru un metru cub de gaze. Potrivit expertului, dacă Moldova ar fi avut un tarif mediu pentru această regiune a continentului european – 12,5 lei – atunci locuitorii din țara noastră ar fi plătit în decembrie cu 750 milioane de lei mai puțin pentru gaze. După publicarea acestei analize, a reacționat expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz. Tofilat a subliniat că unele țări europene au extracția proprie de gaze, iar altele - bugete mult mai mari, care au permis plafonarea prețului.

SERGIU TOFILAT, expert în domeniul energetic: "Tovarășul Ioniţă a luat ofertele de preț nereglementate (pe piața liberă) pentru decembrie și le-a comparat cu tariful anual. Genial, e fix cum ai compara temperatura din luna decembrie cu temperatura medie pe tot anul. Ce a uitat să menționeze autorul, este că multe țări au extracție proprie de gaz sau au plafonat prețurile la consumatorii casnici. Da, sunt ceva mai bogate ca noi, au bani, își pot permite. De pildă, în 2022 peste 800 miliarde de euro au alocat țările UE ca să reducă facturile la gaz și energie."

Miercuri, înaintea ședinței Guvernului, ministrul Energiei a declarat că nu exclude scenariul revenirii la achiziția de gaze rusești pentru malul drept al Nistrului, dacă prețul oferit de Gazprom va fi mai avantajos decât cel de pe piața europeană.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Noi deja nu putem fi șantajați. Chiar dacă vom cumpăra gaze de la Gazprom, va fi doar în condițiile în care prețul de la concernul rus va unul mai competitiv decât cel pe care îl putem obține din altă parte. Noi nu suntem obligați să facem acest lucru și să nu credeți că dacă Gazprom nu ne livrează gaze, noi murim. Noi vom încerca sa obțin prețuri mai bune, dar dacă nu reușim asta pe piața europeană, nu exclud că vom lua de la Gazprom."

La sfârșitul lunii decembrie, Energocom și Moldovagaz au semnat un contract de vânzare – cumpărare a gazelor naturale, care prevede livrarea unui volum de 451 de milioane de metri cubi pentru perioada ianuarie – aprilie 2024, la prețul de 550 de euro per mia de metri cubi de gaze.

Opinia ta contează. Comentează!