O biserică veche, din a doua jumătate a secolului XIX, poate să devină un morman de ruine în orice clipă
O biserică veche, din a doua jumătate a secolului XIX, poate să devină un morman de ruine în orice clipă. Se întâmplă în satul Vulpești, raionul Ungheni, unde localnicii sunt gata să contribuie în măsura posibilităților, dar efortul ar fi minim fără o expertiză specializată. Când va porni procesul, a aflat Paula Bejenari.
PAULA BEJENARI, reporter Jurnal TV: "Biserica „Sfântul Mare mucenic Gheorghe” degradează văzând cu ochii. Fără intervenții, aceasta riscă să dispară pentru totdeauna. Și e păcat, deoarece în lăcaș s-au făcut slujbe timp de decenii, indiferent de vreme sau vremuri."
Oamenii din sat spun că vor contribui cine și cât poate, numai să vadă biserica reparată cum se cuvine.
Potrivit preotului din sat, nu sunt date precise privind anul în care a fost construită biserica. Se știe doar că a fost sfințită în 1866. Timp de aproape jumătate de secol, slujitor al bisericii din Vulpești a fost Avacum Popovici. Actualul preot, Victor Ciugureanu, ne-a spus că s-a încercat o reparație în anul 2000, când a început construcția unei noi biserici, dar autoritățile locale au interzis, pe motiv că erau riscurile unor alunecări de teren.
VICTOR CIUGUREANU, preot din satul Vulpești, comuna Mănoilești, Ungheni: "Noi dorim ca să o reparăm. Avem de lucru mult, știm, pentru că cu biserica nouă eu am umblat mult, am deschis uși, ca să facem proiect. Este o biserică istorică, undeva în istorie am găsit că și domnitorul Ioan Cuza a fost la slujbă, s-a rugat în această biserică. Sunt sigur că mulți domnitori, multe autorități din acele timpuri, sau mitropoliți, arhiepiscopi au fost, s-au rugat în această biserică. Este bine ca să păstrăm locul sfințit."
În 1961, când s-a răspândit vestea că autoritățile sovietice vor închide biserica, localnicii au reușit să scoată mai multe bunurile și să le ascundă. Cinci icoane sunt păstrate și acum.
EUDOCHIA GLODEANU, locuitoarea satului Vulpești: "La părinții mei, ei au avut o casă bătrânească în grădină și când a alunecat pământul, creștinii din sat au hotărât, că unde să ducă tot din biserică. Au luat, au apucat și au vorbit cu părinții mei, cu tatăl meu și au primit toate lucrurile din biserică le-au adus în casa ceia și au pus lacăt la ușă și așa au stat până a trebuit. Dacă să dea Dumnezeu și o să pornească treaba asta, fiecare o să dea câte o mână de ajutor."
Responsabilii de la primărie susțin că restabilirea bisericii „Sfântul Mare mucenic Gheorghe” este absolut necesară.
VALENTINA GROSU, primar, comuna Mănoilești: "Din câte cunosc chiar și atunci când s-a propus să fie construită biserica în satul Vulpești a fost mai întâi propus ca să se încerce pentru a fi restabilită această biserică, dar nu știu exact dacă au fost experți în construcție, dar din câte cunosc s-a stabilit că ea nu poate fi reconstruită. Dar totuși noi ne dorim că această biserică dacă ar fi posibil să fie reconstruită pentru că ar fi și un obiect istoric al localităților noastre, ar fi un obiect strategic pentru turism."
Valentina Grosu ne-a spus că va chema un expert în construcție pentru a evalua dacă e posibil de reconstruit și câți bani le va trebui. Primarul nu a precizat când se va întâmpla acest lucru, afirmând doar că va depune o cerere în timpul apropiat.