Post Scriptum cu Alex Cozer: Românii își vor alege președintele
22 aprilie 2025, 20:40
În mai puțin de două săptămâni românii își vor alege din nou președintele. Într-o...
Acum o săptămână, Donald Trump băga în fibrilații bursele internaționale și zguduia întreaga economie globală prin introducerea unor taxe de import care vizau practic toate țările lumii, inclusiv Republica Moldova. Atunci opoziția de la noi a sărit ca arsă.De la Chicu și Lupu și până la Usatîi, toți au început să critice dur guvernarea de la Chișinău. Să-și amintească de Soros și USAID, să lipească tot felul de etichete față de cei care guvernează, să-i acuze de incompetență și trădare.
Chiar se făceau grafice, în care se comparau taxele impuse de americani Moldovei și altor țări ex-sovietice, în cazul țării noastre fiind cele mai mari. „Numai Angola și Cambodgia au taxe mai mari decât Moldova, iar asta e din cauza incompetenței și prostiei celor de la guvernare, care nu au fost în stare să negocieze cu Trump”, strigau ei în cor.
Eu sunt departe de a justifica în vreun fel guvernarea, dar să-i acuzi pe alde Recean și Popșoi de matematica de clasa a 3-a făcută de Trump, în urmă căreia a împărțit cu taxe în stânga și dreapta, înseamnă ori să nu înțelegi absolut nimic în economie, ori să fii un mare ipocrit. Pentru că Trump, sau mai bine zis „genialul” său consilier pe probleme economice, Peter Navarro, utilizase niște calcule absolut rudimentare în a stabili acele cifre. Ca să explic mai simplu, se calcula deficitul comercial al SUA în raport cu fiecare țară în parte, conform unei formule speciale, și se împărțea la 2, în final ajungându-se la taxe de 31% pentru Moldova sau 20% pentru Uniunea Europeană.
Nicio țară, nici măcar cele conduse de cei mai buni prieteni ai lui Trump, precum Israelului lui Netanyahu, n-a scăpat de aceste taxe. Repet, stabilite după exact aceeași formulă pentru fiecare țară în parte. Iar dacă Moldova ar fi avut o balanță comercială mai puțin pozitivă sau chiar negativă în raport cu SUA, i s-ar fi impus și taxe mai mici.
Sunt lucruri foarte simple, explicate de economiști atât locali cât și internaționali, dar care pentru marii specialiști din opoziția moldovenească nu au contat absolut deloc, ei alegând pur și simplu să manipuleze în condițiile în care se află cu toții în precampanie electorală.
Iar aici voi aminti și de un alt exemplu care deși este dintr-un cu totul alt domeniu, seamănă izbitor ca abordare. Este vorba de extrem de grava situație privind eliberarea din detenție a criminalilor deosebit de periculoși înainte de termen, devenită posibilă după după o serie de modificări legislative. Aici, desigur, vina aparține în primul rând guvernării, pentru că nu a analizat foarte bine ce votează și ce efecte ar putea să apară ulterior. Însă, în același timp, eu mă întreb de ce mai avem noi opoziție? Inclusiv parlamentară, plină de oameni care se consideră juriști de valoare, dar care a votat și ea buclucașa lege a amnistiei. Și nu a văzut nicio problemă în acele modificări legislative la momentul efectuării lor, ci doar după ce criminalii au început a fi eliberați. Pentru că opoziția, în special cea parlamentară, se află acolo tocmai pentru a descoperi și semnala astfel de probleme sau abuzuri create de către guvernare.
Revenind însă la Donald Trump și taxele sale. Iată că liderul de la Casa Albă, după ce marile companii americane, care au suferit pierderi uriașe din cauza căderii burselor în ultima săptămână, i-au explicat președintelui american ce prostii face, acesta a dat înapoi și a amânat intrarea în vigoare a taxelor pentru încă 90 de zile. Amânarea este valabilă pentru țările care nu au introdus taxe la rândul lor, războiul comercial cu China rămânând în vigoare, tarifele în acest caz ajungând deja la 135%. Abia aștept să-i văd pe Chicu, Usatîi și restul criticând și Guvernul Chinei și acuzându-l de incompetență.
Între timp, Republica Moldova a scăpat și ea de taxe pentru următoarele 90 de zile. Perioadă în care dispune de suficient timp să negocieze cu America în așa fel încât țara noastră să nu aibă de suferit. 90 de zile în care eu aștept și de la opoziție idei bune despre ce am putea face pentru a ne impulsiona și dezvolta relațiile economice cu SUA.