0:00/ 0:00LIVEQuality1  AudioSubtitle
Post scriptum cu Alex Cozer: 27 martie, o dată definitorie

27 martie este o dată definitorie și importantă pentru istoria noastră. În această zi, chiar dacă în secole diferite, au avut loc două evenimente care, la prima vedere, nu au nicio legătură între ele, dar care ne-au influențat puternic istoria și au reprezentat niște puncte zero pentru noi.

Primul eveniment și, desigur, cel mai important, a avut loc la 27 martie 1918, când după mai bine de 100 ani de ocupație rusească, Basarabia s-a reunit cu România. Dacă nu s-ar fi produs acel act, astăzi, cel mai probabil, acest teritoriu ar fi fost unul unde nu ar mai fi existat limbă română, cultură națională și nici măcar stat.

Cei peste 100 de ani de ocupație rusească transformaseră Basarabia în cel mai sărca teritoriu din Europa, aproape analfabet și deznaționalizat. La 1918, mai puțin de 10% din populația băștinașă putea să citească, iar urbanizare, cu câteva excepții, practic nu exista. Basarabia, în perioada sa de anexare la imperiul rus, a fost tratată ca un teritoriu de la periferie, locuit de o populație inferioară, utilizată pe post de sclavi de către puterea centrală. Cam același lucru care se întâmplă astăzi cu etniiile din republicile de după Ural, abandonate în degradare și sărăcie și utilizate pe post de carne de tun în războiul de ocupație din Ucraina.

Datorită actului de curaj și demnitate națională a celor care au realizat atunci Unirea, noi astăzi încă suntem un popor european, vorbim o limbă europeană, avem identitate națională, independență și libertate.

Și tot la 27 martie, doar că în 2006, adică aproape 100 de ani mai târziu, a mai avut loc un eveniment definitoriu pentru felul în care au evoluat ulterior lucrurile în țara noastră. Atunci, și nu cred că întâmplător s-a ales anume ziua de 27 martie, Rusia lui Putin a impus primul embargou împotriva vinurilor moldovenești. Vă mai amintiți, cum în acele zile la posturile propagandistice rusești erau distruse demonstrativ sticlele de vin moldovenesc, devenite peste noapte pentru portavocile Kremlinului „bune doar de vopsit gardurile”?

Se întâmpla deoarece Putin alegea să pedepsească astfel Republica Moldova pentru că în acea perioadă la Chișinău s-au luat o serie de decizii care apropiau țara noastră de Uniunea Europeană. În plus, chiar în martie 2006, Moldova și Ucraina au stabilit, de comun acord, că exporturile mărfurilor din Transnistria se mai puteau efectua doar sub controlul autorităților constituționale și prin puncte vamale controlate comun de către Chișinău și Kiev, decizii care pur și simplu l-au scos din minți pe Putin, care a impus embargou la vinuri.

O decizie care pe termen scurt a afectat puternic țara noastră, în condițiile în care peste 80% din exporturile de vinuri moldovenești ajungeau atunci pe piața rusă. Rușii credeau că industria vinurilor din Moldova va intra într-un colaps absolut și că vinificatorii noștri vor fi distruși. Doar că acest gest, iar asta v-o poate spune orice vinificator important din țară astăzi, s-a dovedit, de fapt, o adevărată binefacere pentru industria vitivinicolă din țară, care în prezent a devenit una dintre cele mai recunoscute și apreciate din întreaga lume.

Sute de medalii au câștigat vinurile produse în Moldova în ultimii 20 de ani, iar asta datorită creșterii calității, impulsionată de concurența de pe piața europeană, iar ulterior și asiatică, căreia vinificatorii noștri au trebuit să-i facă față.

Uitați-vă cum arată astăzi vinăriile noastre, iar dacă mergeți în supermarketurile europene, în special în cele din România, Cehia sau Polonia, practic în toate veți găsi vinuri moldovenești, care sunt în prezent la același nivel cu cele franceze, italiene sau spaniole.

Asta s-a întâmplat și datorită suportului european și american pentru industria vitivinicolă, inclusiv a multhulitului USAID de către proruși, instituție prin intermediul căreia s-au investit zeci de milioane de dolari în acest domeniu. Lovitura lui Putin ne-a făcut să înțelegem că, de fapt, suntem suficient de buni să concurăm cu cei pe care îi credem net superiori nouă. Iar astăzi, dacă mergi cu un vin moldovenesc în Franța sau Italia, sigur poți s-o faci cu mândrie și încredere, deoarece nu este cu nimic mai prejos, ba chiar poate fi și superior.

Așadar, astăzi, la 27 martie 2025, să ridicăm cu mândrie un pahar de vin moldovenesc, unul dintre cele mai bune vinuri din lume, în cinstea oamenilor care la 27 martie 1918 au votat unirea și ne-au salvat identitatea și viitorul! Să învățăm din exemplul lor de curaj și demnitate și să le ducem efortul până la capăt!

Post Scriptum cu Alex Cozer: Cazul Nesterovschi, o rușine

25 martie 2025, 21:32

Iată că se face o săptămână de la decizia de condamnare a deputatului transfug...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nesterovschi, condamnat la 12 ani

20 martie 2025, 21:23

După mai bine de 10 ani de când în Moldova au început tranzacțiile cu deputați,...

Post scriptum cu Alex Cozer: Televiziune publică în limba rusă

18 martie 2025, 21:02

În anul 2025, după mai bine de 3 decenii de independență, guvernarea a decis...

Opinia ta contează. Comentează!