Sprijin pentru sectorul energetic
Italia va acorda Republicii Moldova zece milioane de euro pentru compensarea facturilor la energie, dar și pentru programul de instalare a contoarelor inteligente de energie electrică. Acordul de finanțare pentru accelerarea tranziției echitabile în Republica Moldova a fost semnat astăzi de către ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, și reprezentantul PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova.
LORENZO TOMASSONI, ambasadorul Italiei în Republica Moldova: "Italia este mândră să contribuie la reziliența sectorului energetic al Moldovei, o națiune soră și un candidat pentru aderare la Uniunea Europeană."
Daniela Gasparikova a subliniat angajamentul Republicii Moldova privind diminuarea vulnerabilității energetice.
DANIELA GASPARIKOVA, reprezentant rezident PNUD în Republica Moldova: "Să contribuim la reducerea intensității energetice, diversificarea resurselor energetice și să facem acest lucru prin cele mai bune tehnologii disponibile la nivel global."
La ceremonia de semnare a acordului au fost prezenți ministrul Energiei, Victor Parlicov, și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Oficialii spun că proiectul vine să susțină gospodăriile vulnerabile din Moldova în acest sezon rece. Totodată, prin implementarea acestui program de compensații este regândit modul în care autoritățile interacționează și sprijină cetățenii.
VICTOR PARLICOV, ministru al Energiei: "O parte din acest sprijin este alocat pentru susținerea populației, cetățenilor noștri aflați în vulnerabilitate energetică să facă față facturilor. Pe de altă parte, acest sprijin vine să investească în dezvoltare."
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Implementând acest program de compensații, noi regândim modul în care statul, Guvernul, interacționează cu cetățenii. Acest program este, după mine, unul foarte inovativ. În esență este un nou model prin care Guvernul poate să fie aproape de gospodăriile vulnerabile din Republica Moldova."
Pentru a primi compensații, consumatorii casnici trebuie să completeze cererea pe platforma online compensatii.gov.md, personal ori cu ajutorul asistentului social sau bibliotecarului, până pe 25 noiembrie, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu anul trecut. În sezonul rece 2023 – 2024 nu vor fi acordate compensații persoanelor, care nu se vor înregistra în sistemul informațional.