De la începutul anului 2024, se constată o majorare cu cinci la sută a prețurilor pentru apartamentele noi
Economic 16 februarie 2024, 17:32 | 591

După o perioadă de temperare a creșterii prețurilor la apartamente în municipiul Chișinău, de la începutul anului 2024, se constată o majorare cu cinci la sută a prețurilor pentru apartamentele noi. Datele au fost prezentate de expertul Veaceslav Ioniță, care consideră fenomenul drept o ușoară înviorare a pieței.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "După trei ani de creșteri, în 2023 a fost o temperare a prețurilor pe piața imobiliară și acum avem o creștere. În prezent, după ce am avut o scădere practic de un an, o scădere a creșterii de prețuri, acum avem o creștere de până la cinci la sută."

În ceea ce privește piața secundară, expertul afirmă că prețurile aici sunt mult mai stabile.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Am avut în 2023 iarăși, până în trimestrul II, o temperare a creșterii, iar din trimestrul III, avem o ușoară înviorare. La apartamentele noi avem o înviorare mai vizibilă, la apartamentele vechi avem practic o stagnare cu mici semne că avem înviorare."

Potrivit expertului, prețul mediu de vânzare a unui metru pătrat pentru apartamentele noi, în așa zisa „varianta albă”, în municipiul Chișinău ajunge să coste 1150 de euro, iar la apartamentele vechi - 770 de euro per metru pătrat. Ioniță a analizat și criteriul de accesibilitate a locuințelor în municipiul Chișinău.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "În perioada sovietică, omul trebuia să lucreze zece ani, ca să-și cumpere un apartament de 70 de metri pătrați. În 2005 am ajuns la 43 de ani, vă dați că șansa de a cumpăra un apartament era egală cu zero. Ne-am dus brusc în jos și ne-am plafonat în 2020 la 11 ani. În trimestrul IV 2023, accesibilitatea apartamentelor a ajuns la nivelul anului 90, când oamenii care voiau să-și cumpere un apartament, le trebuiau 9,8 ani, acum - 9,7 ani."

Expertul a explicat accesibilitatea prin faptul că prețul apartamentelor crește mai slab, leul s-a întărit față de euro, iar salariul nominal din Republica Moldova înregistrează creșteri.

Opinia ta contează. Comentează!