Lacune în achizițiile publice
O parte dintre medicamentele care sunt acum accesibile în spitale nu are autorizația cuvenită. Responsabilii de la Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate spun că niciun preparat nu este distribuit fără a fi supus verificării. Aceștia au precizat că ponderea de medicamente neautorizate constituie circa 15%. Situația din domeniu este reflectată într-un raport de monitorizare privind achizițiile publice, prezentat astăzi de Asociația pentru guvernare eficientă și responsabilă.
OLGA DIACONU, coordonator de proiect, AGER: "În unele cazuri se acceptă produse fără certificate de conformitate sau calitate. Nu spunem că sunt majoritatea. Sunt doar câteva cazuri, pe care le-am identificat în procesul monitorizării, dar despre care este necesar ca să vorbim."
Autorii raportului susțin că practica de a achiziționa medicamente de diferite standarde nu este una binevenită și îndeamnă autoritățile să îmbunătățească procesul de achiziție.
OLGA DIACONU, coordonator de proiect, AGER: "Ne-a părut nu prea bună practica de a achiziționa medicamente de diferite standarde. În unele cazuri se achiziționează medicamente autorizate, în alte cazuri - neautorizate. La fel și cu dispozitivele. Nu întotdeauna se solicită și nu în totdeauna se procură anumite dispozitive medicale de cea mai bună calitate, respectând anumite standarde europene și internaționale."
Reprezentantul Centrului pentru achiziții publice centralizate în sănătate a confirmat că în jur de 15% din medicamentele achiziționate nu sunt autorizate. Constantin Nedelea a dat asigurări că niciun medicament nu este distribuit fără a fi supus controlului.
CONSTANTIN NEDELEA, șef secție achiziții medicamente, CAPCS: "Totuși se impun anumite modificări a cadrului legal și, probabil, se va impune ca cerință obligatorie autorizarea medicamentelor, în cazul în care acestea au fost ofertate cu statul de medicamente neautorizate în Republica Moldova, în cadrul procedurilor de achiziții publice. Un alt aspect foarte important ține de faptul că nu distribuitorii farmaceutici autorizează medicamente în Republica Moldova. Acest lucru îl face fie producătorul, reprezentantul acestuia."
Raportul mai arată că sunt identificate lacune și în procesul de achiziție a produselor alimentare pentru grădinițele din Chișinău. Unele dintre acestea sunt lipsa de imparțialitate, transparență sau nepublicarea rapoartelor de monitorizare a executării contractelor de achiziții publice.
MARIA COVALCIUC, director AGER: "Am observat, din monitorizarea acestor proceduri, lipsa de imparțialitate a deciziilor de atribuire a contractelor de achiziții publice a grupului de lucru, atât în 2022, cât și în 2023 a fost aceeași situație. Am identificat și includerea specificațiilor tehnice restrictive în documentația de atribuire, ce au limitat inițial concurența, dar vedem că situația a fost soluționată pozitiv până la final."
Raportul de monitorizare a achizițiilor publice a reflectat perioada de achiziție 2021-2023.