Condamnați pentru destabilizări
Social 30 septembrie 2024, 20:43 | 723

Cei șapte indivizi reținuți în martie trecut, pentru planificarea unor dezordini în masă în timpul protestelor organizate de fostul Partid Șor, și-au aflat astăzi sentința. Aceștia au primit pedepse de la trei până la șase ani de închisoare în penitenciar de tip semi-închis. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Din motive neclare, nici unul dintre inculpați nu s-a prezentat în fața instanței. Andrei Baciurin, venit din Rusia și considerat de procurori drept capul grupării, care ar fi desfășurat acțiuni de instruire pentru declanșarea dezordinilor în masă, a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Cei șapte indivizi au reținuți în martie trecut. Atunci, 25 de persoane au fost conduse la Inspectoratul Național de Investigații, iar șapte au fost plasate în arest preventiv.

Atunci, șeful IGP, Viorel Cernăuțenu, a declarat că zece grupuri de tineri cazate în Chișinău urmau să fie implicate în destabilizări, îndrumate de persoane din Rusia. Bărbatul, venit din Federația Rusă, Andrei Baciurin urma să meargă la fiecare adresă și să desfășoare acțiuni de instruire pentru organizarea destabilizărilor în timpul protestelor organizate de Partidul Șor, declarat neconstituțional. Fiecare membru al grupului urma să fie remunerat cu până la zece mii de dolari.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful IGP: "Ca informație operativă, în adresa Poliței au ajuns informații despre faptul organizării de către serviciile specializate din Federația Rusă a unor acțiuni de destabilizare pe teritoriul Republicii Moldova în timpul protestelor care urmează să aibă loc, inclusiv și pentru ziua de astăzi care urmează să se desfășoare."

Un alt membru al grupului a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semi-închis. Fiind anterior certat cu legea, la acestă pedeapsă s-au adăugat încă cinci ani de închisoare. Asta deoarece inculpatul a săvârșit infracțiunea respectivă fiind anterior condamnat cu suspendare pentru alte infracțiuni.

La pedeapsa de 3 ani de închisoare se adaugă parțial pedeapsa de 5 ani de închisoare stabilită prin decizia Curții de Apel Bălți TAIE și se stabilește lui Ion Breslaș pedeapsa de 6 ani de închisoare cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semi-închis.

În aceeași situație a mai ajuns un inculpat.

La pedeapsa de 3 ani de închisoare se adaugă pedeapsa de 1 an și 6 luni de închisoare stabilită prin sentința Judecătoriei Bălți, sediul Sângerei și se stabilește inculpatului Munteanu Pavel pedeapsa de 3 ani și 6 luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis.

Alți patru inculpați s-au ales cu trei ani de închisoare în penitenciar de tip semi-închis. Din motive neclare, nici unul dintre inculpați nu s-a prezentat în fața instanței. Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău în toate cele șapte cazuri.

Opinia ta contează. Comentează!