Fostul ministru al Justiției Vitalie Pîrlog ar fi autorul și figura centrală în schemă privind eliminarea notificărilor Interpol
Justiţie 26 decembrie 2024, 20:09 | 2429

Autorul și figura centrală în schema internațională de corupție privind eliminarea notificărilor roșii din baza de date a Interpol ar fi Vitalie Pîrlog, fost ministru al Justiției și fost director al Serviciului de Informații și Securitate. Concluzia apare într-un articol al publicației americane Bloomberg. Potrivit autorilor, Pîrlog a început să pună în aplicare planul său privind acordarea azilului în Moldova către infractori care fugeau de justiție în anul 2022. Avocatul lui Vitalie Pîrlog a declarat pentru Jurnal TV că o va ataca în judecată pe șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Bloomberg scrie că fostul ministru al Justiției Vitalie Pîrlog a exploatat o lacună creată chiar de el în anul 2017 în structura Interpol, iar în toamna anului 2022, alături de complicii săi, a pus pe roate un plan pentru acordarea de azil infractorilor din mai multe state. Lacuna creată de Pîrlog constă în faptul că Interpol era obligat să suspende notificările roșii pentru persoanele care obțineau statutul de refugiat într-o țară membră a organizației Interpol.

Articolul publicației Bloomberg: "Pîrlog și ceilalți suspecți au condus o schemă internațională de corupție. Au perceput zeci de milioane de dolari pentru eliminarea notificărilor roșii în cazul a 26 de persoane căutate pentru infracțiuni precum fraude financiare și trafic de droguri. Clienții lor nu erau infractori mărunți. Printre aceștia era un bancher rus și fiul unui fost prim-ministru al Kârgâzstanului. Cel puțin jumătate dintre ei erau cetățeni chinezi."

Schema privind acordarea de azil în Moldova a funcționat aproximativ șase luni – de la mijlocul anului 2022 până la începutul anului 2023, când Interpol a luat-o în vizor și a deschis o investigație oficială. Nici Vitalie Pîrlog, nici avocatul său, nu au răspuns la e-mailurile și apelurile jurnaliștilor Bloomberg. Potrivit dosarului în care este vizat Pîrlog, redactarea cererilor în numele fiecăruia din cei 26 de suspecți care aveau notificări roșii a început în toamna anului 2022.

Articolul publicației Bloomberg: "Suspecții depuneau cereri oficiale de azil în Republica Moldova și, deși acestea nu erau procesate conform procedurilor obligatorii, li se atribuia numere oficiale de dosar. Ulterior, când Comisia pentru Controlul Fișierelor încerca să verifice legitimitatea cererilor, Serviciul de Migrație al Moldovei, condus de un asociat al lui Pîrlog, le confirma autenticitatea. În cele din urmă, Interpol elimina notificările roșii."

Vitalie Pîrlog a calificat drept false informațiile din presă și a menționat că aceste acțiuni sunt lipsite de probe. Despre aceasta a comunicat redacției Jurnal TV avocatul lui Pîrlog, Nicolae Posturusu.

NICOLAE POSTURUSU, avocat: "Domnul Vitalie Pîrlog respinge categoric orice acuzație ce ar sugera implicarea sa în acte de corupție și consideră că aceste acțiuni sunt parte dintr-o campanie planificată de defăimare personală. Acest comportament al procurorilor sub coordonarea doamnei Dragalin subliniază lipsa progreselor reale în activitatea Procuraturii Anticorupție și reflectă o încercare de a compensa aceste deficiențe prin atacuri nefondate la adresa unor persoane publice."

În iunie curent, Procuratura Anticorupție a anunțat despre reținerea pentru 72 de ore a patru persoane, în cadrul unei anchete desfășurate de autoritățile de la Chișinău în comun cu anchetatori francezi și americani. Este vorba despre oficiali care au abuzat de funcțiile lor pentru a le permite unora dintre cei mai mari criminali din lume să călătorească liber și să evite detectarea de către oamenii legii. Atunci, ancheta a identificat o schemă de corupție prin care funcționari din Republica Moldova și din alte țări primeau mită pentru a șterge notificările roșii emise de INTERPOL.

Opinia ta contează. Comentează!