Evreii din Chișinău au făcut Revelionul
Trăim în pace 10 octombrie 2022, 18:55 | 1106

Evrei, ruși sau polonezi... Zeci de naționalități conviețuiesc în pace în Republica Moldova. Jurnal TV continuă seria de reportaje cu diferiți oameni, pe care îi unește un singur lucru: dragostea față de țara care le-a devenit a doua patrie. Aici locuiesc și în jur de 15 mii de evrei. Printre ei este Șabatai Hanukaev, descendent al unei familii cu istorie, în care toate tradițiile sunt păstrate și respectate.

Mai mulți evrei din toate colțurile lumii s-au adunat la Chișinău să participe la una dintre cele mai importante sărbători iudaice - Roș Hașaná, cunoscută drept Revelionul evreilor. După tradiție, Roș Hașana ar fi aniversarea celor dintâi oameni, Adam și Eva. Pe 25 septembrie, conform calendarului evreiesc, a început anul 5783. Șabatai Hanukaev sau, cum îi mai spun oamenii, Alexandr Hanukaev, ne-a adus cu această ocazie într-o sinagogă.

ȘABATAI (ALEXANDR) HANUKAEV, vicepreședintele comunității evreiești: "Despre Revelion, rabinii ne anunță suflând în „șafar”. E o muzică specială. Ne pregătim de această zi. Raportăm în față Domnului ce am reușit să facem, ce greșeli am avut și ne cerem iertare. Încheiem un contract cu Domnul pentru următorul an. EL ne vede faptele, le analizează."

Tradițiile au fost mereu respectate în familia Hanukaev, care provine dintr-un neam străvechi al așa-zișilor „evrei de munte”.

ȘABATAI (ALEXANDR) HANUKAEV, vicepreședintele comunității evreiești: "Peste tot am crescut în familii evreiești. Nu am simțit disconfort. Conform tradițiilor noastre, în a opta zi, băiețelului i se face procedura de circumcizie. Și noi o respectam. Chiar dacă era riscant în perioada sovietică."

Bărbatul s-a născut și a trăit în Caucaz. El spune că familia a reușit să păstreze puritatea sângelui, obiceiurile, limba și alte lucruri specifice evreilor.

ȘABATAI (ALEXANDR) HANUKAEV, vice-președintele comunității evreiești din RM: "Mereu chemam oamenii în ospeție și ne străduiam să împărțim totul cu ei. Tradiția evreiască presupune să împarți pâinea cea de toate zilele. În perioada în care aveam mața (pită evreiască - n.n.), de Paște, toți știau despre asta. Era dificil să o aducem. Unii o făceau acasă, în taină. Toți așteptau să vină Paștele evreiesc, ca să-i servim."

Alexandr a văzut pentru prima dată Chișinăul în 1975, când a venit la rude. Câțiva ani mai târziu, s-a mutat aici definitiv. S-a implicat activ în viața comunității evreiești. A pledat pentru reconstruirea sinagogilor din oraș. Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, aici existau peste 60 de lăcașuri. Acum sunt patru... Comunitatea evreiască este în proces de reabilitare și a sinagogii de pe strada Vasile Alecsandri, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, răscumpărată acum aproape zece ani din posesia statului.

ȘABATAI (ALEXANDR) HANUKAEV, vice-președintele comunității evreiești din RM: "Cu ajutorul Domnului ne străduim să reconstruim. Va fi un mare centru cultural. Și în Tora e scris: nu uita moștenirea ta! Aici a fost viață. Slujea un rabin faimos. Învăța oamenii să fie buni. Preda religia."

Comunitatea evreiască este una dintre cele mai active. Membrii acesteia organizează și multe evenimente caritabile.

ȘABATAI (ALEXANDR) HANUKAEV, vice-președintele comunității evreiești din RM: "Soldații care slujesc în Israel au fost aduși aici pentru a-și întâlni mamele din Ucraina. A fost emoționant.Cum se zice: pentru avea cer senin deasupra capului, e nevoie să stai ferm pe picioare. Israel e în drept să-și apere pământul. Mulțumesc acestor băieți. Fiica mea a slujit, mă mândresc."

Bărbatul este și antreprenor. Are la Drochia o fabrică de producere a cărnii, pe care o exportă, în mare parte, în țările arabe. Acum, lucrează pentru a obține certificatul kosher, care îi va permite să o exporte și în Israel, dar regulile sunt foarte stricte.

ȘABATAI (ALEXANDR) HANUKAEV, vice-președintele comunității evreiești din RM: "Cum sunt hrănite bovinele. Ce vitamine, ce vaccine primesc. Ce temperaturi sunt. Ce face țara pentru siguranța alimentelor. Ce boli au fost. Israelul analizează acești factori, iar după asta trebuie să certifice țara."

Alexandr Hanukaev povestește că pe timpuri, aici trăiau în jur de 50 de familii de evrei caucazieni. Acum au rămas doar cinci. Majoritatea, inclusiv rudele lui, s-a mutat cu traiul în Israel. Acum, în Republica Moldova sunt în jur de 15 mii de evrei.

Opinia ta contează. Comentează!