17 miliarde de lei pentru sănătate
Social 16 ianuarie 2025, 20:50 | 114

Finanțările alocate de autoritățile centrale pentru sănătate cresc în acest an. De exemplu, Institutul de Medicină Urgentă va beneficia de aproape 800 de milioane de lei, cu un milion de lei mai mult față de anul trecut. În 2025, persoanele asigurate vor avea acces la servicii medicale de înaltă performanță în sumă de peste 423 de milioane de lei.

Pentru cheltuilile din anul curent, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat 17,4 miliarde de lei, cu aproape două miliarde de lei mai mult față de anul trecut. Circa jumătate din sumă, 8,6 miliarde de lei, va fi direcționată pentru acordarea asistenței medicale spitalicești.

ION DODON, directorul general, CNAM: "Legea fondurilor asigurării obligatorii și asistență medicală pentru anul 2025 prevede capitolul venituri și cheltuieli, prevede un buget de aproximativ de 17,4 miliarde de lei. Astfel, pentru procurarea acestor servicii medicale în 2025 TAIE a fost alocată suma de aproximativ 16 miliarde de lei. Dintre acestea, mai mult de jumătate 8,6 miliarde de lei pentru procurarea serviciilor medicale spitalicești."

Persoanele asigurate vor beneficia în acest an de multe servicii medicale de înaltă performanță în sumă de peste 423 de milioane de lei. Investigațiile vor putea fi făcute la 75 de instituții medicale publice și private.

NINA ONOFREI, șefa secției contractarea prestatorilor de servicii medicale din cadrul CNAM: "Pentru anul 2025 au fost procurate cu 600 de servicii mai multe sau cazuri tratate în comparație cu 2024. Atunci când vorbim de cataractă, avem peste 2000 de cazuri tratate, mai mult decât în 2024, ceea ce presupune că mai mulți oameni vor avea acces la aceste servicii. Am procurat anul acesta servicii de dializă, astfel ca să ne ajungă pentru toți pacienții care sunt dependenți de aceste servicii, iar costul lor este de peste 200 de milioane de lei și peste o sută de mii de ședințe."

Au crescut alocările și pentru serviciile de ecocardiografie, rezonanță magnetică nucleară, precum și pentru serviciile destinate pacienților care suferă de boli oncologice.

NINA ONOFREI, șefa secției contractarea prestatorilor de servicii medicale din cadrul CNAM: "Cu referire la îngrijirile medicale la domiciliu, la fel sunt foarte utile și necesare pentru populația Republicii Moldova. Aici la fel au fost alocate peste 140 de milioane de lei. Pentru anul 2025 am procurat peste 600 de mii de servicii de înaltă performanță, fiind alocate peste 400 de milioane de lei. Aici intră inclusiv serviciul de laborator solicitate pentru pacientul oncologic, tomografie, rezonanță"

În 2025, peste 145 de milioane de lei au fost planificați pentru efectuarea a peste 12.600 de operații de cataractă, în creștere cu peste 2.100 de intervenții față de anul trecut. Mai mult de 460 de milioane de lei au fost direcționați pentru aproape 6700 de operații de protezare a aparatului locomotor, cu circa 700 de cazuri mai mult față de 2024.

Opinia ta contează. Comentează!