0:00/ 0:00LIVEQuality1  AudioSubtitle
Brutărie sustenabilă și eficientă
Social 30 ianuarie 2025, 20:39 | 848

O brutărie din raionul Ialoveni activează de 20 de ani fără întrerupere. Perioade dificile au fost, fără doar și poate, dar actuala criză energetică se deosebește prin intensitate și durată. Administrația s-a bizuit pe intuiție și spirit întreprinzător și a procurat recent un sistem de panouri fotovoltaice, care acum este practic de neînlocuit în asigurarea procesului de producție cu energia necesară.

DORIN PLATON, șef de producere în brutărie: "Încercăm să economisim din alte surse, cum ar fi iluminatul în secția de producere, am restrâns puțin spațiile ca să economisim cât mai mult. Încercăm să economisim inclusiv căldura care vine de la cuptoare, căldura care vine de la alte utilaje, ea cumva ne ajută se ne adaptăm la situația din ziua de azi."

O altă problema constă în prețul produsele alimentare. Brutăria cumpără de la furnizori mai multă materie primă pentru a încerca să economisească.

DORIN PLATON, șef de producere în brutărie: "Noi deja avem o parte din furnizori care și-au actualizat prețurile în urma creșterii prețurilor la energia electrică și la gaz, dar noi ceea ce încercăm să facem este să ne umplem stocurile cu materie prima astfel încât să nu ne influențeze creșterea prețurilor la produsul finit."

VALERIA BUSUIOC, reporter Jurnal TV: "Brutăria este dotată cu pompe. Acestea încălzesc aerul de afară și apa din sistem ajunge la temperatura necesară. Pompele respective sunt de două ori mai eficiente decât un cazan cu gaz."

Recent, brutăria a finalizat instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice, iar Victor Nistorică, administratorul brutăriei, zice că energia solară contribuie semnificativ la reducerea costurilor. Chiar dacă a fost o decizie complicată, investiția a fost una necesară.

VICTOR NISTORICĂ: "Noi cochetam cu ideea de a instala panouri fotovoltaice încă de mai mulți ani. Parcă ni se părea că ar trebui, parcă e un pic scump, dar când a fost momentul în 2022, când brusc au crescut tarifele la energia electrică și la gaz am înțeles că atunci e momentul. Am aplicat la un program de finanțare de la ODA și am câștigat o parte, 50% au fost investiți."

Administratorul spune că pompele de aer/apă și panourile solare i-au scutit de cheltuieli nejustificate.

VICTOR NISTORICĂ, administratorul brutăriei: "Acum când a revenit criza cu diferența mare de tarif, suntem mai liniștiți. Oricum ne doare, oricum ne va ustura, dar suntem mai liniștiți că avem această variantă de reducere a consumului. Ne-am schimbat și sistemul de încălzire, care era pe gaz. Când gazul a crescut de la 5 lei până la 27 și când a devenit extrem de costisitor, la fel am instalat sistemul cu pompe de căldură aer-apă. Ne-am securizat și partea de încălzire astfel încât ea să fie mai ieftină și să nu depindă de disponibilitatea gazului."

Sectorul alimentar, în special brutăriile, este puternic afectat de aceste fluctuații, iar investițiile în tehnologii verzi și soluții energetice alternative devin o necesitate pentru a rămâne competitiv. Adaptarea rapidă și utilizarea eficientă a resurselor sunt esențiale pentru a menține prețurile accesibile și a reduce impactul crizei economice.

Opinia ta contează. Comentează!