Comisia de la Veneția aprobă punerea în funcțiune a legii privind votul prin corespondență care ar urma să fie aplicat în toamnă
Externe 25 iunie 2024, 15:49 | 221

Comisia de la Veneția aprobă punerea în funcțiune a legii privind votul parțial prin corespondență, care ar urma să fie aplicat în Republica Moldova pentru prima oară la alegerile din această toamnă. „Orice extindere a posibilității alegătorului de a-și exprima votul este binevenită și acesta este scopul atins al modificării legislative”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneția.

Într-o notă publicată pe site-ul Comisiei de la Veneția, forul european notează că schimbările făcute cu mai puțin de cinci luni înainte de următoarele alegeri „nu afectează principiul stabilității procesului electoral, contrar speculațiilor pe plan intern”. Totodată, Comisia de la Veneția a menționat că modificările frecvente și lipsa de transparență a acestora pot afecta încrederea alegătorilor în sistemul electoral. Experții subliniază graba, cu care a fost adoptată legea. Ei și-au exprimat speranța că vor fi depuse toate eforturile pentru implementarea corectă a amendamentelor.

RECOMANDAREA COMISIEI DE LA VENEȚIA: "Comisia de la Veneția le recomandă autorităților de la Chișinău ca orice viitoare modificare a legislației electorale să fie adoptată în baza unui larg consens și a consultărilor publice extinse cu toate părțile interesate, asigurând astfel încrederea publicului în procesul electoral."

Experții prevăd că dacă schimbările legislative vor avea succes, votului prin corespondență în străinătate ar trebui să i se acorde un caracter permanent, aplicând procedura în toate țările unde votul prin corespondență este sigur și fiabil.

Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat de Parlament pe 26 aprilie. Printre țările care întrunesc aceste criterii figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. Potrivit proiectului, cetățenii Republicii Moldova din Ucraina, Rusia sau alte țări aflate în „conflicte militare” nu vor putea vota prin poștă.

Opinia ta contează. Comentează!