Investițiile Uniunii Europene în infrastructura și serviciile comunității au adus îmbunătățiri în satul Corpaci, Edineț
Jurnalul Săptămînii 7 septembrie 2024, 21:03 | 1417

Investițiile Uniunii Europene în infrastructura și serviciile comunității au adus îmbunătățiri semnificative și în satul Corpaci, raionul Edineț. Printre realizările notabile se numără instalarea a 40 de panouri fotovoltaice, care au generat economii anuale de 15 mii de lei. Grădinița „Andrieș” a fost dotată cu televizoare moderne, facilitând un proces educațional mai eficient. Gimnaziul din sat a beneficiat de o investiție de 600 de mii de lei pentru îmbunătățirea accesului la instituție. Iar persoanele vârstnice din localitate beneficiază de un centru multifuncțional.

Grădinița „Andrieș” din satul Corpaci, unde sunt 55 de copii, beneficiază de panouri fotovoltaice datorită unui program european. Investiția a avut un impact semnificativ, contribuind la eliminarea utilizării buteliilor cu gaz și înlocuirea acestora cu utilaj electric performant pentru bucătărie.

VEACESLAV UJA, primar Corpaci: "Ne-am propus pe lângă abilitarea cetățenilor, să instalăm două centrale cu panouri fotovoltaice la Grădinița de copii din Viișoara și la Grădinița de copii din Corpaci, cu capacitatea de 15 kW, ceea ce ne permite deja al treilea an ca să avem producere de energie electrică necesară pentru necesitățile grădiniței. Adică aici aș putea spune că deja anual economisim în jur de 40-50 de mii lei."

Iar în 2023, datorită unui alt program susținut de Uniunea Europene s-au achiziționat patru televizoare moderne pentru grădiniță, dar și tablă interactivă, calculator și imprimantă pentru gimnaziu, precum și a un proiector cu ecran pentru biblioteca publică.

PAULA BEJENARI, reporter Jurnal TV: "Grădinița „Andrieș” din localitate dispune acum de patru televizoare moderne grație sprijinului oferit de Uniunea Europeană. Acestea le oferă educatorilor posibilitatea să explice și să ilustreze vizual materia pe care urmează să o însușească cei mici. Procesul de învățare pentru copii este astfel mai eficient și mai interactiv."

DORINA DOLNICEANU, educator: "Ne folosim la activitățile cu copii zi de zi. Le prezentăm diferite jocuri pe care și ei le fac. În dependență de tema pe care o avem, noi le prezentăm de exemplu dacă avem despre meserii, le prezentăm fiecare meserie. Ei sunt curioși. Este și mai colorat și activitatea merge mai interesantă."

În decembrie trecut, în localitate au fost instalați 40 de stâlpi de iluminat echipați cu panouri fotovoltaice, cu un cost total de 100 de mii de lei, care generează economii anuale de 15 mii de lei.

OLEG CONDRIMAN, responsabil de iluminat stradal, Corpaci: "Este o economie bună deoarece înainte se folosea numai câte două-trei ore pe noapte, dar acum lăsăm până la cinci ore, în funcție de ziua cum se luminează, cum e întuneric și cam așa. Anul trecut au fost instalate acestea 40 de lămpi fotovoltaice. Și în perspectivă o să mai fie cred că tot vreun proiect câștigat european, poate încă măcar pe atât. Să fie măcar până la răscrucea drumurilor."

PAULA BEJENARI, reporter Jurnal TV: "Un alt proiect realizat cu sprijinul Uniunii Europene a fost implementat la Gimnaziul Corpaci, unde s-a investit suma de 600 de mii de lei pentru a asigura un acces sigur la instituție. Au fost amenajați 750 de metri pătrați de pavaj și s-au înlocuit 16 ferestre cu geamuri termopan."

Directorul Gimnaziului Copraci, Inga Lupu, spune că pentru cei 107 copii care își fac studiile aici, dar și pentru cei 20 de lucrători proiectele implementate de Uniunea Europeană sunt singura soluție, pentru că sursele lor financiare sunt limitate, dar în așa mod aceștia pot beneficia de condiții performante.

INGA LUPU, director, Gimnaziu Corpaci: "Am beneficiat de un proiect de 600 de mii de lei și anume iarăși e vorba despre acces sigur la instituție, este pavarea teritoriului din jurul gimnaziului. Totodată și schimbarea geamurilor termopan. Un alt proiect important pentru instituția noastră a fost proiectul implementat de către PNUD și anume „Acces sigur, instituție modernă” în care noi am putut repara pragul, sau mai bine zis calea de acces către instituție totodată construind și panta de acces, având la momentul dat copii cu dizabilități. Este un proiect foarte important, copii l-am primit cu mare plăcere, mai ales că acesta a fost deschis către întâi septembrie anul curent."

Cu contribuția mai multor donatori din Uniunea Europeană autoritățile locale mențin serviciul de cantină socială pentru 43 de persoane.

LORA VLADICEANU, asistent social: "Prânzurile calde se distribuie zilnic la 43 de beneficiari, dintre care sunt persoane cu dizabilități, persoane în etate, persoane bolnave care au nevoie de ajutorul acestui serviciu. Prânzul se pregătește în toată ziua diferit, este variat, se pregătește gustos."

Centrul de zi pentru persoane în etate este predestinat pe viitor să devină unul multifuncțional. Pe parcursul anilor, autoritățile locale au atras mai multe investiții din partea Uniunii Europene prin diverse proiecte.

VEACESLAV UJA, primar Corpaci: "Anul trecut am implementat un proiect foarte important pentru noi și pentru clădire în general, pentru centru, asamblarea unei centrale fotovoltaice cu capacitatea de 25 kw, care va îndestula integral necesitățile centrului dat cu energie electrică. Un alt proiect foarte important pentru noi care deja este în derulare este vorba de crearea în luna octombrie 2024 a serviciilor sociale, de spălătorie socială pentru 200 de persoane din localitate, igiena persoanală și socializare."

În fiecare zi aici, vârstnici vin aici și se bucură de serviciile de care au nevoie.

EMILIA ZANOAGA, coordonator al grupului de seniori „Romantica”: "Anume facilitățile acestea care le avem noi de la Uniunea Europeană, nu pot fi înlocuite cu altele. De aceia trebuie anume această direcție să o ținem, calea aceasta spre Europa. Pentru că noi vedem, se vede cu ochiul liber cât ajutor și la grădiniță și la școală și străzi și infrastructura satelor."

Potrivit ultimelor date, în satul Corpaci locuiesc 1194 de oameni.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie