Recensământul național din primăvara anului viitor va fi realizat cu metode moderne de colectare a datelor despre populație și locuințe
Recensământul național din primăvara anului viitor va fi realizat cu metode moderne de colectare a datelor. Despre acest lucru anunță experții, care au studiat rezultatele recensământului de probă, efectuat în Republica Moldova în perioada 28 august - 10 octombrie curent. Colectarea corectă a datelor a fost subiectul discuțiilor la o masă rotundă, organizată de Biroul Naţional de Statistică în parteneriat cu Fondul Organizației Națiunilor Unite pentru Populație.
OLEG CARA, director general, BNS: "Recensământul de probă a avut drept scop testarea instrumentalului de recensământ, chestionarelor, aplicațiilor, modul în care se desfășoară recensământul, inclusiv aspectul ce ține de organizarea recensământului."
Concluziile recensământului de probă vor fi luate în calcul în 2024, la recensământul național.
SNEJANA NAȘCO, șef direcție, BNS: "Una din provocări, care cu siguranță o prevedem și pentru recensământul de bază este selectarea, identificarea și recrutarea numărului suficient de personal de recensământ. La recensământul viitor va fi o nouă metodă de colectare a datelor, nu pe suport de hârtie, cum a fost la recensămintele precedente, ci cu tableta, pe suport electronic."
AURELIA SPĂTARU, director general adjunct, BNS: "În baza chestionarului deja se vor ajusta deja și componenta de IT, deci aplicația în baza căreia vom colecta acele date."
Recensământul este un exercițiu de importanță națională - de calitatea acestor date depinde calitatea statisticilor, iar statistica face parte din prioritățile de negociere cu Uniunea Europeană, afirmă experții de la Chișinău.
ADRIAN LUPUȘOR, director executiv, Centrul "Expert-Grup": "Succesul recensământului de anul viitor va depinde de trei factori principali. Primul este o comunicare foarte bună. Al doilea element este securitatea datelor, pentru că este primul recensământ care are loc în format digital, deci este logic să se investească suficient de mult în asigurarea securității. Și al treilea element foarte important este capacitarea biroului național de statistică dar și a recenzorilor."
Recensământul de probă al populației şi locuințelor, desfăşurat în perioada 28 august-10 octombrie în 11 localităţi, a vizitat 22 de mii de locuințe. Acest exercițiu a fost realizat din sursele bugetului de stat, cofinanțat de Uniunea Europeană şi Fondul ONU pentru populaţie.