Schilodiți pe viață de un traumatolog - Jurnalul Săptămânii, 20 Martie
Jurnalul Săptămînii 20 martie 2021, 19:45 | 31686

În Republica Moldova multe legi sunt oarecum ignorate, dar puține dintre acestea pot fi comparate cu legea privind drepturile şi responsabilităţile pacientului. Experții spun că niciun medic de aici nu plătește pentru greșeli, întrucât, legea este neclară. Mai multe persoane din raionul Glodeni se plâng că au avut de suferit din cauza traumatologului Valeriu Sîromeatnicov. Acuzațiile sunt grave. Oamenii vorbesc de o atitudine inadecvată, pe care o manifestă medicul. Ce spune administrația spitalului, poliția și procuratura, vedeți în materialul nostru, special pentru Jurnalul Săptămânii.

Așa se întâmplă când pacientul este ascultător, medicul are drepturi depline asupra lui, iar greșeala nu se taxează în niciun fel. Nimeni nu plătește - nici medicul, nici spitalul, nici compania de asigurări... În luna mai 2018, Ion Guzun din satul Brânzeni, raionul Glodeni, a nimerit într-un accident rutier, fiind transportat de urgență la Spitalul raional.

Pacientul a plecat la Chișinău cu infecție gravă, iar medicii de la Institutul de Medicină Urgentă au fost nevoiți să-i rupă din nou piciorul.

Ion Guzun a suportat câteva operații, fiindu-i prelevate vene, țesuturi de la antebraț.

Omul a scris și o plângere la poliție, care ar fi pornit o investigație.

Un alt caz a avut loc în vara anului 2017. Un minor și-a fracturat mana și a fost internat în secția de traumatologie a Spitalului raional Glodeni.

Ana Stelea povestește că atitudinea medicului traumatolog față de copilul său a fost una dezastruoasă. Acesta îi asigura pe părinții copilului că situația este sub control, dar de fapt starea de sănătate a băiatului de agravase.

Copilul familiei Stelea a suportat o intervenție chirurgicală la mană. Medicii din Chișinău au încercat să repare greșeala colegului din Glodeni. Le-a reușit, dar nu în totalitate.

După examinarea efectuată de către medicul Siromeatnicov, mâna copilului nu a fost fixată corect, iar rana nu a fost cusută calitativ, spune mama băiatului.

De incompetența medicului vorbește și o altă pacientă, care a ajuns la Spitalul raional Glodeni cu o fractură la mană.

A doua zi, Elizaveta a început să aibă dureri insuportabile. Femeia menționează că s-a adresat la același medic traumatolog din localitate.

De atunci au trecut aproape nouă ani, durerile nu au contenit, iar mana fracturată a căpătat un alt aspect.

Valeriu Sîromeatnicov activează în Spitalul raional Glodeni mai bine de 35 de ani. Am încercat să discutăm cu el, însă nu l-am găsit la locul de muncă. Șeful spitalului ne-a spus că medicul se află la cursuri de perfecționare, la Chișinău.

Șeful adjunct a Inspectoratului de Poliție Glodeni, Sergiu Vasilos, ne-a declarat că în ultimii ani au fost depuse mai multe plângeri pe numele medicului traumatolog Valeriu Sîromeatnicov, însă toate materialele au fost expediate la Procuratura Glodeni.

Administrația Spitalului raional Glodeni a creat propria comisie care să examineze acțiunile medicului Sîromeatnicov, pornind de la plângerile cetățenilor. Directorul instituției s-a eschivat de la orice comentariu în acest caz.

Poliția afirmă că a deținut probe pentru a demonstra vinovăția medicului traumatolog. Sîromeatnicov a negat acuzațiile, care i-au fost aduse.

Am insistat să aflăm ce crede medicul despre situația creată și l-am sunat. Valeriu Sîromeatnicov s-a eschivat de la un răspuns, invocând lipsa de timp.

Șeful spitalului din Glodeni Vasile Lazari afirmă că plângerile pacienților nu au fost confirmate și medicul traumatolog nu are pentru ce să fie tras la răspundere.

Cauza penală a ajuns pe masa procurorilor raionul Glodeni. Acuzatorii de stat au dispus o expertiză medicală efectuată la Centrul de medicină legală din Chișinău. Procurorii spun că rezultatele obținute de experți au fost în favoarea medicului traumatolog.

În timp ce procurorii efectuează audierii și expertize într-o cauză penală deschisă pe numele medicului Valeriu Sîromeatnicov, juristul spitalului din Glodeni afirmă că nu cunoaște nimic despre plângerile depuse de către pacienți.

Procurorul-șef interimar al Procuraturii Glodeni Sergiu Mititelu a declarat că dosarul deschis pe numele lui Sîromeatnicov a fost clasat din lipsă de probe.

În luna martie 2019, un pacient schilodit a depus o petiție la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Secretarul general al Ministerului Sănătății, de atunci, Boris Gîlcă, declarase că ministerul examinează cazul, iar pe 19 aprilie 2019 va da un răspuns petiționarului. Pană astăzi nu cunoaștem ce măsuri a întreprins ministerul în legătura cu petiția pacientului. Am expediat și noi o solicitare instituției, în speranța de a afla detalii însă pană la publicarea materialului, responsabilii de la Ministerul Sănătății nu ne-au răspuns. Mai așteptăm. Între timp, un pacient ne-a comunicat că acum doi ani, soția medicului traumatolog ar fi avut nevoie de intervenție chirurgicală, iar soțul său, nu i-a acordat ajutorul necesar, dar ar fi dus-o pentru tratament la Chișinău. Pană astăzi pacienții medicului traumatolog Valeriu Sîromeatnicov nu și-au făcut dreptate. Oamenii și-au pus ultimele speranțe în instituțiile statului.

Expertul în dreptul medical Inna Soțchi le recomandă pacienților să nu renunțe, să adune probe și să acționeze Spitalul raional Glodeni în instanță. Pacienții pot apela la organizațiile specializate, iar dacă printre pacienți se află copii, atunci este recomandat Avocatul poporului.

Potrivit expertului, este complicat să demonstrezi în instanță vinovăția unui medic, dar nu și imposibil.

Experții în drept medical recomandă pacienților să ceară despăgubiri de la spital, așa cum se întâmplă în multe țări europene, unde greșeala medicilor e taxată dur.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie