Jurnalul Săptămânii, 16 Noiembrie
17 noiembrie 2024, 18:59
Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente....
În Republica Moldova, și posturile de radio pot fi clonate. Conducerea Radio Orhei, post care există de peste 10 ani, are de gând să dea în judecată Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Asta pentru că instituția a eliberat o licență de emisie pentru un radio cu o denumire similară – Orhei FM. Pe de altă parte, președintele CCA ne-a declarat că hotărârea luată este perfect legală, iar administratorul noului post, care, de altfel, promovează intens evenimentele organizate de primarul de Orhei, Ilan Șor, a spus că... „așa a fost mai simplu”.
Directoarea Radio Orhei, Tatiana Djamanov, a spus că decizia CCA este ILEGALĂ și o va ataca în instanța de judecată.
În opinia Tatianei Djamanov, eliberarea licenței de emisie pentru postul de radio cu denumire similară ar avea scopul de a-i bruia sau chiar de a-i închide pentru că au devenit incomozi pentru actuala putere din orașul Orhei.
Președintele CCA, Dragoș Vicol, nu vede însă o problemă în existența celor două posturi de radio la Orhei.
Potrivit portalului Media-Azi, noul Radio Orhei FM este administrat de compania Media Forum SRL, înregistrată pe 30 ianuarie 2018, iar cota de participare de 100% o deține directorul acesteia, Sergiu Moraru.
Portalul Media-azi.md mai scrie că datele Camerei Înregistrării de Stat arată că sediul companiei Media Forum se află pe strada Grădina Botanica din Chișinău. Potrivit unor investigații ale RISE Moldova, exact pe aceeași adresă, chiar în același birou, sunt înregistrate o companie a mitropolitului Vladimir și alte 20 de firme din Irak, Hong-Kong, Cipru, Italia, Turcia și Republica Moldova.
Cazul Radio Orhei a fost preluat de către avocata și experta în legislația media Tatiana Puiu, care va contesta decizia CCA în instanța de judecată și va depune o plângere la Consiliul Concurenței, pentru a constata existența concurenței neloiale în această situație. Tatiana Puiu a mai declarat pentru Media-azi că, până va fi adoptat noul Cod al Audiovizualului, care conține prevederi clare în acest sens, instanța de judecată este cea care trebuie să facă mai multă lumină.