Apă Canal Chișinău solicită un tarif de aproape 23 de lei pentru un metru cub de apă, invocând scumpirea curentului
Economic 31 octombrie 2022, 15:31 | 1140

În Chișinău este o situație excepțională privind aprovizionarea cu apă. Directorul Apă Canal Chișinău solicită un tarif de aproape 23 de lei pentru un metru cub de apă, invocând scumpirea curentului. În caz contrar, capitala ar putea rămâne fără apă. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, administrația Apă-Canal Chișinău este vinovată de situația dificilă în care s-a pomenit, pentru că a admis o serie de nereguli.

IRINA GUTNIC, directorul Apă-Canal Chișinău: "La moment e nevoie de cel puțin 22 de lei și 67 de bani tariful pentru apă și canalizare pentru a acoperi costurile în condițiile tarifelor actuale a costurilor la energia electrică. În cazul în care acestea vor crește, și tariful la apă va fi ajustat. ANRE-ul a refuzat ajustarea tarifului, la moment noi avem cerere de suspendare, dacă înaintam o cerere de ajustare a tarifului, acesta ar urma să scadă."

Administrația de la Apă Canal Chișinău susține că instituția se află în incapacitate de a plăti facturile la curent.

IRINA GUTNIC, directorul Apă-Canal Chișinău: "Tariful actual la apă de 8 lei și 65 de bani și 2 lei și 4 bani la canalizare nu acoperă costurile și obligațiile, pe care le suportă operatorul, din motiv că tariful la energia electrică a crescut constant, cel la gazele naturale, la fel, a crescut de mai multe ori pe parcursul anului. Este imperativ necesar ca tariful la apă să fie ajustat pentru a acoperi acele costuri."

O problemă ar fi și un contract de împrumut, pe care instituția nu-l poate onora. Mai exact, Apă-Canal Chișinău a acumulat datorii creditoare de circa 200 de milioane de lei, care în lipsa unui tarif ajustat la apă ar putea crește la 700 de milioane de lei, spune directorul întreprinderii. Datoriile provin în urma semnării, în 2013, a unor acorduri de împrumut cu BERD și BEI, fiecare în valoare de 24 de milioane de euro.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică susține că o solicitare de ajustare a tarifului la apă nu a parvenit în adresa instituției. Potrivit ANRE, vinovat de situația dificilă în care s-a pomenit este operatorul Apă-Canal Chișinău.

POZIȚIA ANRE FAȚĂ DE NECESITATEA AJUSTĂRII TARIFULUI LA APĂ: "Cauzele principale care afectează sustenabilitatea activității „Apă-Canal Chișinău” constau nu în „Metodologia restrictivă”, ci în încălcarea acesteia de către operator prin incapacitatea argumentării pierderilor admise în rețele, neprezentarea la timp (anual) a solicitării de aprobare a tarifelor, negocierea necorespunzătoare a Contractului colectiv de muncă, ce nu poate fi recuperat prin tarif, fără a fi evaluate posibilitățile reale de îndeplinire a angajamentelor asumate."

Comisia Situații Excepționale a municipiului Chișinău a declarat sâmbătă, 29 octombrie, situație excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare. Administrația Apă-Canal Chișinău urmează să prezinte Consiliului municipal Chișinău proiectul privind cesiunea Contractului de finanțare încheiat cu BERD și BEI și proiectul de ajustare a tarifului la apă.

Potrivit Comisiei Situații Excepționale, decizia de majorare a tarifului la apă va avea loc în regim de urgență, fără consultare publică. Ultima ajustarea a tarifului la apă în Chișinău a avut loc în anul 2017.

Opinia ta contează. Comentează!