Criza curentului, acțiunile companiilor
Criza energetică și dificultățile economice reprezintă o mare provocare pentru întreprinderile din Republica Moldova. Totuși, unele dintre acestea se adaptează la noile împrejurări și reușesc să reziste. Un exemplu în acest sens este o fabrică de biscuiți din Chișinău. În pofida greutăților și a nevoii de economisire, oamenii care muncesc aici depun eforturi mari și obțin succese în reducerea cheltuielilor fabricii.
Chiar dacă situația economică este complicată, angajații fabricii de biscuiți sunt determinați și acționează pentru e depăși greutățile.
Nadejda Cornețel, administratoare fabrică de biscuiți: "Noi luăm măsuri care să ne permită să ne adaptăm în dependență de situația creată. De exemplu, dacă vine informația că trebuie să economisim curentul, am venit și noi cu un răspuns. Unde e posibil, noi deconectăm aparatele care generează un consum mare de energie electrică. Dacă nu e necesar și afară e soare, de exemplu, închidem lumina în producție că și așa e OK. Implicăm acum în producția noastră de biscuiți cuptoare pe gaz."
În spatele procesului de producție, sunt oameni care muncesc cu zel, iar echipa fabricii de biscuiți face tot ce este necesar pentru a face față crizei energetice provocată de sistarea livrării gazelor rusești și scumpirea curentului. Angajații spun că în timpul zilei muncesc la lumina soarelui, evitând folosirea lămpilor electrice.
În afară de măsurile de economisire, administrația fabricii de biscuiți este cu ochii pe programele de finanțare oferite de guvern și de organizațiile care oferă sume nerambursabile pentru antreprenori. Panourile solare reprezintă o soluție eficientă pe timp de criză energetică.
Nadejda Cornețel, administratoare fabrică de biscuiți: "Noi deja am implimentat anul trecut energie regenerabilă, panouri solare, care ne-au adus un beneficu și un avantaj. Pe parcursul anului când au generat energie am putut beneficia de ea."
Guvernul a anunțat la finele săptămânii trecute un program de compensații la energia electrică pentru agenții economici. Astfel, peste zece mii de companii vor beneficia de facilități din partea statului, după creșterea tarifelor la curent. Mai exact, vor fi compensate până la 50% din cheltuieli, iar prioritate vor avea firmele care produc mărfuri de primă necesitate - lapte, carne, ouă sau pâine.