Palatul Republicii a devenit astăzi un imens centru de donare a sângelui
Palatul Republicii a devenit astăzi un imens centru de donare a sângelui. Mulți oameni au făcut coadă la înregistrare, gata să facă un gest de solidaritate, care asigură buna funcționare a sistemului medical. Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, marcată anual în toată lumea. În Republica Moldova, cifra donatorilor de sânge este constantă, spun medicii de la Chișinău.
Voluntarii au venit să doneze sânge încă de la primele ore ale dimineții. Mulți dintre ei ne-au spus că fac acest lucru periodic.
Donatori de sânge pot fi persoanele sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, cu o greutate corporală de minim 50 de kg. Procesul de donare implică mai multe etape.
VIORICA CANDU, medic, CNTS: "Fiecare persoană care dorește să doneze, se apropie la un centru de donare, numaidecât la sine să aibă un document care să-i ateste personalitatea, numaidecât să fie cu fotografie. Potențialul donator se înregistrează în sistemul informațional al serviciului de sânge din Republica Moldova. Apoi trece o consultație medicală la medicii prezenți la punctul de donare."
Donatorul trebuie să fie sincer în privința stării lui de sănătate.
VIORICA CANDU, medic, CNTS: "Dacă el trece toate criteriile acestea de eligibilitate, donatorului i se completează o fișă de donare, cu un cod de donare ce îi va atesta donarea din această zi. Apoi face un examen de laborator, unde i se măsoară hemoglobina și unde i se face grupa de sânge. După aceasta, este invitat în sala de donare și donează după indicațiile medicului."
În Republica Moldova cifra donatorilor de sânge este constantă, spun responsabilii din domeniu.
SVETLANA CEBOTARI, director CNTS: "În medie, anual înregistrăm peste 65 de mii de persoane fizice, donatori, care realizează 70-72 mii de donări, sau o persoană poate face pe parcursul anului mai multe donări. Este important să acoperim numărul de donări necesare. Necesitățile reale trebuie și sunt de fapt acoperite."
ION PRISĂCARU, secretar de stat, Ministerul Sănătății: "Astăzi este o zi simbolică, un eveniment simbolic, dar care ar trebui să ne facă mai responsabili, ar trebui să ne facă să fim mult mai generoși cu cei din jur, fiindcă fiecare donare de sânge ar putea salva o viață."
Anual, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 130 de mii de transfuzii, care sunt aplicate la peste 25 de mii de pacienți. Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este sărbătorită în toată lumea, din 2004 încoace. Evenimentul este o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare a importanței donării de sânge și pentru a sărbători numărului de vieți salvate zilnic de donatorii de sânge.