S-au remarcat la festivalul din Oradea
Social 12 iulie 2024, 16:25 | 566

Mii de oameni au trecut prin Cetatea Oradea, la celebrul Festival Medieval. Totul a fost ca pe timpuri - cavaleri în costume şi armuri, bătălii şi demonstraţii, jocuri vânătoreşti, competiţie de tir cu arcul tradiţional. La festivalul din Oradea au participat cavaleri din Slovacia, Ungaria, Polonia, Cehia, Franța, Belgia, Italia. „Casa cavalerilor moldoveni” a devenit cea mai bună, spun reprezentanții Asociației „Bastion” din Chișinău.

ECATERINA OBADĂ, antrenor de scrimă medievală: "La competiția „Tap Fight”, aceasta este o competiție de mânuire a spadelor am luat locul întâi. Locul întâi au câștigat și băieții noștri la tragerea cu arcul medieval. Respectiv, tot s-a oferit punctaj și noi am acumulat cele mai multe puncte și am luat locul întâi, respectiv ca și anul precedent."

VALERIA MAGRIȚCHI, reprezentant „Spada Moldovei”: "Am reprezentat „Casa cavalerului”. Una dintre nominalizări era tragerea cu arcul. Cavalerul, doamna și scutierul trebuiau să tragă cu arcul concomitent, de la o distanță de aproximativ 15 metri, cinci săgeți, 15 metri. În final, 15 săgeți pentru toată echipa. Noi am acumulat 17 puncte. Asta înseamnă că de câteva ori am nimerit în centru. Am câștigat în aceasta nominalizare, după noi echipa avea acumulate 14 puncte."

Sportivii din Chișinău au intrat în topul celor mai buni zece, iar câștigătorul turneului a devenit Victor Pâslari.

VICTOR PÎSLARI, participant: "Au fost aproximativ 40 de participanți, dintre care zece au fost din partea noastră. În final podiumul l-am ocupat toți din echipa noastră. Eu ultima luptă am avut-o cu antrenorul meu."

La ceremonia de închidere, regele a înmânat diplome pergament scrise de mână, confirmate cu sigiliul adevăratului „Ordin al Dragonului”.

VICTOR PÂSLARI, participant: "Diploma am primit-o de la omul care la acest festival juca rolul regelui Sigismund, împreună cu această diplomă am fost ridicat în rangul de cavaler și anul viitor pot să merg deja cu casa mea de cavaler și mi-a fost înmânată o spadă de o mână."

VALERIA MAGRIȚCHI, reprezentant „Spada Moldovei”: "Este o concurență inofensivă. Nimănui nu facem rău. Dimpotrivă. Ne străduim să legăm prietenii, să facem cunoștință cu oamenii, pentru că este o experiență nouă. Ei ne povestesc cum au făcut ceva, noi le povestim cum am făcut ceva. Pentru că în primul rând ne ocupăm de reconstruirea istoriei, iar istoria este o știință globală și dacă nu vom adopta aceste nuanțe, această narațiune istorică, atunci nu vom cunoaște nici istoria noastră."

Festivalul Medieval din Oradea este organizat anual în luna iulie. Evenimentul aduce în fața publicului obiceiuri și meșteșuguri medievale, cavaleri și personaje din legende. Anul acesta, festivalul s-a desfășurat în perioada 4-7 iulie.

Opinia ta contează. Comentează!