Guvernul de la Chișinău va insista ca liderii separatiști din stânga Nistrului să accepte ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de UE
Guvernul de la Chișinău va insista ca liderii separatiști din stânga Nistrului să accepte ajutorul de 60 de milioane de euro propus de Uniunea Europeană cu respectarea condițiilor stabilite. „Trebuie să acționăm nu din emoție - trebuie să ajutăm oameni concreți”, a declarat astăzi premierul Dorin Recean, potrivit căruia, furnizarea gazului prin Ungaria este o tranzacție nesustenabilă. Între timp, regimul de la Tiraspol plătește, în premieră, pentru gazul livrat în regiune de pe Bursa Română de Mărfuri.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Noi permanent le-am spus celor de la Tiraspol să treacă la relații de piață, atât pentru consumatorii industriali, dar și gradual pentru cetățenii din stânga Nistrului. Este adevărat că pentru asta ei trebuie să facă o transformare radicală, și ar trebui să o facă.Aud voci care spun că trebuie să lăsăm să înghețe. Dar noi suntem un stat, trebuie să acționăm nu din emoție. Trebuie să ajutăm oameni concreți, familii, copii..."
Întrebat de jurnaliști dacă știe despre discuțiile pe care le poartă compania ungurească MET Group cu Ucraina, pentru a putea livra gaz în stânga Nistrului. Recean a răspuns că Guvernul nu facilitează vreo tranzacție.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Repet, Guvernul nu intervine, nu aranjează și nu facilitează vreo tranzacție. Doar ne asigurăm dacă livrările de gaze corespund legislației.Guvernul nu discută cu niciuna dintre părți. Noi avem oferta pe masă, foarte clară: 60 de milioane și iată condițiile. Dacă nu ne asigurăm că livrările de gaze nu sunt reluate, atunci, aceștia riscă să înghețe și să rămână fără lumină și așa mai departe."
Șeful executivului a anunțat că astăzi Moldovagaz a cumpărat, pentru prima dată, gaze naturale pentru Tirapoltransgaz printr-o tranzacție realizată pe Bursa Română de Mărfuri, iar toate cheltuielile au fost suportate de Tiraspol.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "2,5 milioane de metri cubi și întra-adevăr este o premieră, pentru că s-au achitat toate taxele, inclusiv taxele pentru valoarea adăugată."
Regimul de la Tiraspolul a refuzat extinderea ajutorului Uniunii Europe, acordat în contextul crizei energetice. Separatiștii au preferat să cumpere, intermediați de o firmă din Dubai, prin Ungaria, dintr-un credit acordat de Rusia. Preliminar, primele livrări urmau să fie efectuate pe 13 februarie, însă grupul maghiar MET, care urma să livreze combustibil albastru în stânga Nistrului, încă negociază tranzitul cu administrația de la Kiev.