Curtea Supremă de Justiție a respins cererea de amânare a evaluării integrității magistratului Mihail Diaconu de către Comisia Vetting
Curtea Supremă de Justiție a respins cererea de amânare a evaluării integrității magistratului Mihail Diaconu de către Comisia Vetting. Decizia a fost pronunțată marți, 11 februarie. Judecătorul Curții de Apel Chișinău a cerut să fie evaluat după pronunțarea unei decizii definitive în dosarul în care este învinuit de trafic de influență, alături de alți doi magistrați. În aprilie 2009, în toiul protestelor anticomuniste, Diaconu a judecat mai mulți tineri chiar în Comisariatul general de poliţie Chişinău. Ulterior, acesta a fost inclus de mass-media în lista judecătorilor „din iad”.
În încheierea publicată de Curtea Supremă de Justiție se arată că cererea lui Mihail Diaconu a fost respinsă și nu poate fi contestată.
ÎNCHEIEREA CURȚII SUPREME DE JUSTIȚIE: "Se declară inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ, intentată la cererea de chemare în judecată depusă de Mihail Diaconu împotriva Consiliului Superior al Magistraturii, privind anularea Hotărârii din 10 octombrie 2024, anularea răspunsului președintelui interimar al CSM din 8 mai 2024 și pronunțarea unei hotărâri prin care să fie dispusă amânarea examinării de către Comisia Vetting a procedurii inițiate în privința sa."
Mihail Diaconu a încercat, în martie 2017, să acceadă la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, însă demersul său nu a fost acceptat. Un an mai târziu, în aprilie 2018, a fost promovat însă la Curtea de Apel Chișinău. Diaconu a lucrat la fosta Judecătorie a sectorului Buiucani din anul 2004. În 2014 a devenit judecător de instrucție la aceeași instanță, iar la sfârșitul anului 2016 a fost desemnat să exercite atribuţiile judecătorului de instrucţie la noua Judecătorie Chișinău, sediul Buiucani, notează portalul Anticorupție.
În aprilie 2009, Diaconu a judecat mai mulți tineri în incinta Comisariatului general de poliţie Chişinău și a admis toate cele nouă demersuri depuse de procuror privind aplicarea arestului preventiv în cazul persoanelor reţinute. Spre deosebire de alţi magistraţi implicaţi în judecarea participanţilor la protestele din 2009, Diaconu şi-a păstrat funcţia.
Mihail Diaconu este unul dintre magistrații care au examinat cauzele privind arestarea celor 15 magistrați vizați în dosarul „Spălătoria rusească”, precum și cazul prelungirii cu 30 de zile a mandatului de arestare emis pe numele lui Veaceslav Platon în septembrie 2016.