Retrospectivă - tinerii în inovații
Inovația și talentul au strălucit în 2024. Tinerii din Republica Moldova au demonstrat creativitate, ingeniozitate și perseverență în diverse domenii - de la tehnologie, la design sustenabil, de la roboți umanoizi și mașini teleghidate, la aplicații bazate pe inteligență artificială.
Un adolescent de 12 ani din Chișinău a creat un robot umanoid cu ajutorul inteligenței artificiale. Artiom Lazăr, împreună cu tatăl său, i-au dat viață lui Robbet, care poate face mișcări, poate vorbi în mai multe limbi și chiar să facă glume.
Pentru a asambla această mașinărie a fost nevoie de trei ani de muncă, spune băiatul.
ARTIOM LAZĂR, creatorul robotului: "Eu am început de la cap. Vedeți acești ochi? I-am luat de la o jucărie veche, iar gura și nasul le-am făcut din metal. Eu l-am programat în așa mod încât el să poată urmări și analiza oamenii ca să perceapă corpul uman, forma. El poate să mai perceapă un câine sau o pisică."
ANATOLIE LAZĂR, specialist în IT: "Ideea îi aparține fiului meu. Ne jucam și am văzut cum el încerca ceva să asambleze din sârmă, piese din jucării... Aveam ochii și alte piese de la diverse jucării."
Artiom Lazăr spune că își dorește să îmbunătățească capacitățile mașinăriei.
Un alt tânăr din Chișinău a reușit să stârnească un val de curiozitate în spațiul virtual cu o mașină teleghidată. Invenția îi aparține lui Mihail Soltuz și este numită Zip Car.
MIHAIL SOLTUZ, proprietarul mașinii: "Tare mult am studiat și mi-a fost foarte greu ca să iau o decizie ca să-mi procur o mașinică, care să fie rezistentă, să poată urca și pe scări. Mai ales dacă la noi drumurile sunt rele - trebuie ceva puternic. Am studiat și am ales o mașină care a bătut recorduri mondiale. Este vorba de X-Max. În tot acest proiect au fost implicate trei companii, inclusiv eu. A fost nevoie ca să plec uneori în Ucraina sau în România după piese ca să poată fi modificată."
Pentru creația sa, Mihail Soltuz a cheltuit mii de euro. Mașina Zip Car dezvoltă o viteză de până la 90 de km/h, fiind controlată de la distanță prin două modalități.
O meșteriță din Chișinău a folosit praf de alge, ulei de cocos, glicerină și fibre le lână naturală, pentru o rochie, care se dizolvă în câteva ore, dacă este pusă în apă. Opera este semnată de Alexandra Soloviov, designer vestimentar licențiat, care a pus pe roate și o mică afacere cu articole confecționate manual.
ALEXANDRA SOLOVIOV, designer vestimentar: "Este 100% biodegradabil și se descompune chiar în trei sau patru ore în apă. Componentele sunt: praf de alge, ulei de cocos, glicerină și fibre le lână naturală. Un mare plus a acestui material este că el poate fi cusut, în comparație cu alte ale biomateriale, pe care le-am creat pe parcursul cursului de master."
Alexandra Soloviov își propune să completeze colecția cu alte piese vestimentare biodegradabile.
Doi tineri din Chișinău au obținut locul I la un concurs global de inteligență artificială, organizat de o companie americană din domeniul tehnologiilor informaționale. Nikita Moglan și Daniela Malancea de la Liceul „Iulia Hașdeu” au prezentat o aplicație, care poate să-i ajute pe medici să stabilească mai ușor un diagnostic.
Tinerii inventatori au început să lucreze asupra aplicației în urmă cu un an, iar în vară au reușit să-l reprezinte în cadrul concursului global, după ce au excelat în etapa națională.
DANIELA MALANCEA, elevă în clasa a XII-a, Liceul „Iulia Hașdeu”: "Tot procesul dezvoltare a proiectului a început de la idee, de la dezvoltarea ideii. Noi din datele statistice am observat că prevalența bolilor în mediul rural este mai mare ca în mediul urban."
Prin intermediul aplicației, medicul poate transmite imagini de la aparatul Röntgen, după care primește rezultatele.
NIKITA MOGLAN, elev în clasa a XII-a, Liceul „Iulia Hașdeu”: "Informația aceasta se transmite temporar la server, pentru a fi prelucrată. Serverul o prelucrează și o duce în baza de date, găsește cazul echivalent sau asemănător, calculează probabilitatea, care este marja de eroare. Apoi transmite informația înapoi pe interfață cu probabilitatea și ceea ce are pacientul."
Aplicația poate detecta mai multe maladii la inimă, piele, glanda tiroidă, oase, dar și boli infecțioase. Tinerii au concurat cu echipe din peste o sută de țări.
Cinci elevi de la un liceu din Chișinău, care își zic echipa „Sirius”, au excelat la campionatul din Norvegia „FIRST LEGO League” și au luat locul întâi la una din cele patru probe.
La campionatul din Norvegia, elevii au prezentat un robot care poate executa 15 misiuni.
CRISTIAN STAVILĂ, elev: "Am câștigat premiul pentru design-ul robotului. Este una dintre cele patru cupe, care sunt valorile fundamentale, robot designul, proiectul și deja „robot game”."
SABINA PAVLOV, elevă: "Desigur că nu ne-am așteptat la acest rezultat, pentru că noi am avut drept concurenți țări foarte dezvoltate în domeniul roboticii cum ar fi Japonia, Taiwan, America, Canada, Germania. Însă se vede că noi am fost cei mai buni și ne mândrim cu asta."
La competiție au participat alte 50 de echipe din Europa, care excelează în domeniul roboticii.
Membrii echipei naționale de robotică au revenit acasă cu două medalii de aur de la Olimpiada mondială FIRST Global Challenge 2024.
Prima medalie de aur a fost pentru Alianța Câştigătoare FIRST Global. Cea de-a doua medalie de aur a fost obținută la categoria Inovație în Inginerie.
MARTA GUȚU, participantă: "A fost foarte diferit de experiențele mele trecute. Eu recomand foarte mult tuturor dacă au această oportunitate să participe la așa tip de evenimente, să o ia fără să se gândească. Da, sunt multe sacrificii, mult timp petrecut la laborator, dar merită totul."
CĂTĂLIN MĂRGINEANU, participant: "Am văzut multe țări, 193 fiind participante. Iar piturile erau amenajate conform tradițiilor și vedeam câte un colțișor de cultură din fiecare țară peste tot. Consider că a fost o experiență de neuitat și cu siguranță vreau să mai particip la acest eveniment."
Competiția s-a desfăşurat în perioada 26-29 septembrie 2024, la Atena.