ZELENSKI: Europa trebuie să facă mai mult pentru a se asigura că nicio țară nu este dependentă de un singur furnizor de energie
Externe 21 ianuarie 2025, 20:18 | 103

Europa trebuie să facă mai mult pentru a se asigura că nicio țară nu este dependentă de un singur furnizor de energie, în special nu Rusia, a declarat astăzi Volodimir Zelenski la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Uniunea Europeană a redus importurile de gaze rusești cu 75%, în timp ce doar 3% din petrolul său este importat din Rusia”, a precizat în context președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Trebuie să ne asigurăm că nicio țară europeană nu va depinde de o singură sursă de energie, în special nu Rusia. În acest moment, lucrurile sunt de partea noastră. Președintele Trump va exporta mai multă energie, dar Europa trebuie să intensifice și să facă mai multă muncă pe termen lung pentru a asigura o independență energetică reală. Nu puteți să mai cumpărați gaz de la Moscova, în timp ce așteptați garanții de securitate, ajutor și răspuns de la americani. Este greșit!"

De la începutul invaziei Rusiei împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană a redus importurile de gaze rusești, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Înainte de începutul războiului lui Putin, Europa primea 45% din aprovizionarea cu gaz și 50% din importurile de cărbune din Rusia. Atunci când tancurile lui Putin au intrat în Ucraina, Putin ne-a întrerupt aprovizionarea cu gaze și, în schimb, ne-am redus substanțial dependența de combustibilii fosili ruși într-un timp record. Importurile noastre de gaze din Rusia au scăzut cu aproximativ 75%, iar acum importăm din Rusia doar 3% din petrolul nostru și deloc cărbune."

„Această energie (rusă) părea ieftină, dar ne-a expus șantajului”, a adăugat ea. Europa a început să se îndepărteze de mărfurile energetice rusești după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, în timp ce Gazprom a redus în mod constant fluxurile către Uniunii Europene pentru a face presiuni asupra aliaților Ucrainei.

Decizia Kievului de a nu prelungi un acord de tranzit de gaze cu Gazprom în decembrie 2024 a pus capăt furnizării de gaze rusești către Uniunea Europeană. Țările europene continuă să cumpere gaz natural lichefiat rusesc, achiziționând sume record în 2024, scrie Kiev Independent.

Întâlnirea de anul acesta de la Davos se desfășoară cu genericul „Colaborare pentru era Inteligentă''. Pe agenda discuțiilor un loc central ocupă Siria, „situația umanitară teribilă din Gaza” și potențiala escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu.

Opinia ta contează. Comentează!