Judecătoarea Liubovi Brânza, vizată în așa-numitul dosar al magistraților, a fost repusă în funcție
Judecătoarea Liubovi Brânza, magistrata vizată în așa-numitul dosar al magistraților, revine în sistem. Decizia a fost luată de plenul Consiliului Superior al Magistraturii în ședința de astăzi. Liubovi Brânza va fi reîncadrată în funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău.
SERGIU CARAMAN, președinte interimar al CSM: "Se admite parțial cererea judecătorului Liubovi Brânza referitor la repunerea în funcție și în toate drepturile avute anterior. Se anulează suspendarea din funcție a judecătorului Liubovi Brânză dispusă prin hotărârea CSM numărul 454/22 din 23 octombrie 2018. Se dispune reluarea de către Liubovi Brînza a activității de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Prezenta hotărâre poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile."
O cerere similară a depus și judecătoarea Svetlana Tizu, vizată în același dosar al magistrataților. Plenul CSM a amânat însă examinarea subiectului pentru o altă ședință. De notat că așa-zisul dosar al magistraților, în care au fost implicate zece persoane, între care cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat într-un alt dosar, a fost trimis în judecată de Procuratura Anticorupție în aprilie 2019. Toate cele zece persoane au fost reținute în octombrie 2018, într-un dosar de corupție. Judecătoarele de la Curtea de Apel Chișinău și de la Judecătoria Centru erau bănuite că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari, pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. Magistratele Svetlana Tizu, Liubovi Brînza, Ludmila Ouș și Galina Moscalciuc au fost achitate deoarece nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. Singurul care a primit o sentință de condamnare în dosarul respectiv este Vitali Furtuna, asistentul judecătoarei Liubovi Brânza. El a fost recunoscut vinovat de trafic de influență și i-a fost stabilită o pedeapsă cu închisoare pe un termen de trei ani, cu executare în penitenciar de tip semi-închis. Pedeapsa însă a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de trei ani.