Republica Moldova se confruntă cu o criză climatică acută, marcată de creșterea temperaturilor și scăderea precipitațiilor
Social 27 septembrie 2024, 15:38 | 115

Republica Moldova se confruntă cu o criză climatică din ce în ce mai acută, marcată de creșterea temperaturilor și scăderea precipitațiilor. Expertul economic Veaceslav Ioniță avertizează că seceta ce îi afectează pe agricultori este resimțită dezastruos nu atât din cauza fenomenelor naturale, cât al oamenilor care refuză să implementeze sisteme de irigare. În acest context, Ioniță vorbește despre necesitatea urgentă de consolidare a capacităților de captare a apei.

După ce a analizat cantitatea medie anuală de precipitații, Veaceslav Ioniță a concluzionat că în Republica Moldova, în ultimii zece ani, a plouat cu zece procente mai puțin decât acum douăzeci de ani. În partea de sud a țării cantitatea de precipitații a fost cu 20 de procente mai mică decât în restul teritoriului Republicii Moldova.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic, IDIS Viitorul: "Problema numărul unu a Republicii Moldova nu sunt condițiile climaterice, nu este seceta, dar este faptul că noi nu răspundem la această secetă, iar trebuie să răspundem prin sisteme de irigare. În prezent, în Republica Moldova intensitatea de irigare este de 20 de ori mai mică decât a fost cândva în condițiile în care condițiile climaterice astăzi sunt cu mult mai proaste."

Despre cantitatea de apă utilizată pentru irigare, expertul economic a atras atenția că în anul 1990 acest volum a constituit 898 de milioane de metri cubi, în 1995 – 402 milioane, în 2000 – 50 de milioane, în 2010 – 43, 2020 – 50, iar în 2023 – 18 milioane de metri cubi. Potrivit lui Ioniță, Republica Moldova folosește 0,5% din toată apa care este disponibilă anual.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic, IDIS Viitorul: "Republica Moldova are nevoie pentru reabilitarea sistemelor de irigare de două miliarde euro, dintre care persoanele fizice trebuie - 1,4 miliarde euro, iar efortul autorităților - 600 de milioane de euro. Dacă observați, până astăzi autoritățile au oferit 20 de milioane de euro. Trebuie de 30 de ori mai mult decât s-a făcut în ultimii zece ani."

Potrivit expertului, autoritățile centrale trebuie să identifice acești bani prin contractarea de împrumuturi externe și finanțări nerambursabile.

Opinia ta contează. Comentează!