Trafic infernal în Chișinău
Patrula Jurnal TV 28 octombrie 2019, 12:46 | 2254

Politistii au inceput sa-i amendeze pe pietonii care trec neregulamentar. Nu este, insa, primul an in care o fac, iar situatia nu se schimba. Oamenii continuă sa-si puna viata in pericol pentru a economisi cateva minute, sau secunde, in care pot sa ajunga la o trecere legala. Cum putem sa-i facem pe unii sa constientizeze situatia grava la care se expun? Recomandari sunt mai multe, dar sa urmarim pentru inceput un reportaj marca Patrula. Va avertizam ca urmeaza imagini si informatii care va pot afecta emotional.

Chișinău. Un oraș mic din inima Europei, cu aproximativ 700 de mii de locuitori și... peste 300 de mii de autoturisme înregistrate oficial. Străzile înguste, infrastructura urbană ori pur și simplu lipsa de educație a șoferilor face ca traficul în oraș să devină o adevărată încercare pentru nervii conducătorilor auto. Zilnic!

Sunt și anumite zone, pe care orice șofer cu experiență încearcă le evite. Mai ales în orele de vârf. Este vorba despre câteva segmente de pe străzile Vadul lui Vodă și Calea Ieșilor, de podul de la Ismail, de intrarea în oraș pe la Poșta Veche, prin asa zisele Porți ale Orașului ori pe la Autogara Sud.

Polițiștii de la Inspectoratul Național de Patrulare încearcă să fluidizeze traficul, dar multe porțiuni de drum rămân la voia întâmplării. Niciun polițist nu va putea să-i oblige pe șoferi să aibă un minim de bun simț și să respecte regulile de circulație.

Ne-am obișnuit să dăm vina pe șoferi pentru tot haosul din oraș. Dar! Câți dintre voi au ignorat măcar o singură dată culoarea roșie a semaforului și au traversat strada în fugă? Ori și mai rău. Câți dintre voi au ignorat trecerile de pietoni?

De la începutul acestui an s-au produs 699 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor. Au murit 70 de oameni. Alți 653 au fost răniți. Cel mai recent caz nefast a avut loc la începutul acestei săptămâni. În seara zilei de luni, un bărbat de 48 de ani s-a angajat să treacă strada Ismail într-un loc nepermis. Unul dintre șoferi nu a reușit să frâneze la timp și l-a lovit frontal. La fața locului au venit imediat polițiștii și medicii, care au transportat pietonul la spital. Din păcate însă doctorii nu au reușit să-l salveze și acesta a murit. Exemplele proaste nu-i sperie pe unii. Ora 13. Bulevardul Dacia din sectorul Botanica. Fluxul de mașini este mare. Într-o oră, cât am stat la pândă, am surprins 40 pietoni, care și-au făcut loc printre mașini să ajungă de partea cealaltă a străzii.

Chiar și cei în uniformă încalcă legea.

Oamenii găsesc diferite motive pentru a-și explica conduita.

Șoferii spun că le este greu să se concentreze când trebuie să fie cu ochii în patru ca nu cumva să dea peste un pieton nedisciplinat. Constantin conduce de mai mulți ani și, deși pare anormal, deja s-a obișnuit cu această situație.

Pietonii nu se tem de amenzi. Chiar dacă acestea sunt destul de usturătoare. Acum, dacă treci carosabilul într-un loc nepermis, poți scoate din buzunar până la 450 de lei, iar dacă ai provocat și o situație de accident, suma se ridică la 600 de lei.

Anume noaptea, când vizibilitatea este minimă, circulația pe străzi se transformă într-o adevărată ”ruletă rusească”, în care pietonul nedisciplinat devine glonțul fatal. Pentru a vedea ce imagine are conducătorul auto în mașină, în astfel de condiții, am recurs la un experiment.

S-a dovedit că dacă ești îmbrăcat în haine de culoare neagră ori gri, te transformi într-un invizibil pentru șoferii care circulă cu viteză, uneori, pe șosea. Conducătorul auto nu va reuși să frâneze în acest caz. Potrivit specialiștilor:

Asta nu înseamnă că poți îmbrăca haine cu elemente reflectorizante și ești liber să treci strada în locuri nepermise. Regulamentul Circulației Rutiere a fost scris nu doar pentru șoferi, dar și pentru pietoni.

Exemplul Elveției este cât se poate de grăitor. Olga, originară din Republica Moldova, este stabilită acolo de doi ani și jumătate și în tot acest timp nu a văzut vreodată ca cineva să treacă strada într-un loc nepermis.

De menționat că disciplina elvețienilor a făcut ca țara lor să fie considerată lider în ceea ce privește siguranța rutieră. Alte state cu rezultate bune sunt Marea Britanie, Danemarca, Irlanda şi Suedia. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie