Jurnalul Săptămânii, 14 Septembrie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Prețurile medii de consum s-au majorat în luna august cu peste 5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Datele Biroului Național de Statistică arată că inflația a crescut cel mai mult de la începutul anului curent. Cele mai mari scumpiri s-au atestat la produsele alimentare. Pe de altă parte, s-au ieftinit ușor carburanții.

În unele localități din centrul și sudul Republicii Moldova a început recoltarea culturii de floarea soarelui. În raionul Ștefan Vodă răsărita a fost plantată anul acesta pe o suprafață de peste 13 mii de hectare. Agricultorii se plâng însă că, din cauza secetei severe, recolta pe care o adună va fi mai mică decât anul trecut.

Agricultorii ale căror culturi agricole au fost afectate în proporție de cel puțin 60% de seceta din acest an vor fi scutiți de plățile față de creditori pentru un termen de șase luni. De asemenea, va fi restructurată obligația de plată a datoriilor restante acumulate față de creditori prin negocierea părților. Despre aceste măsuri de sprijin a anunțat astăzi ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, într-o conferință de presă.

Opinia ta contează. Comentează!