Orașul Cantemir, a cărui vârstă abia dacă trece de 50 de ani, este un concurent serios al localităților cu o istorie mai veche
Jurnalul Săptămînii 13 iulie 2024, 20:45 | 513

Orașul Cantemir, a cărui vârstă abia dacă trece de 50 de ani, este un concurent serios al localităților cu o istorie mai veche, care au obținut în timp condiții bune în toate domeniile. Orașul a reușit să-și valorifice potențialul în ultima perioadă, iar proiectul de urbanizare a fost sprijinit de un partener cumsecade - Uniunea Europeană. Finanțarea din occident a dat roade - localitatea are străzi iluminate, o stație de epurare și un sistem de canalizare modern. Partenerii externi au investit în orașul Cantemir peste 11 milioane de euro.

Tânărul oraș din lunca Prutului este verde, tumultos și dezvoltat. S-a schimbat foarte mult în ultimii ani, fiind un exemplu de transformare pozitivă. Lucrurile frumoase au fost făcute cu bani europeni, iar investitorii și-au atins scopul - locuitorii orașului Cantemir au condiții bune de trai. Primele proiecte au început să fie implementate încă în 2009.

ROMAN CIUBACIUC, primarul orașului Cantemir: "A fost reparat sistemul de aprovizionare cu apă potabilă a orașului Cantemir. A fost reparată și stația de curățare a apei potabile.Pe parcursul anilor, am avut într-adevăr diferite proiecte, am mai spus o dată, că practic la fiecare metru pătrat a orașului putem vedea investiția Uniunii Europene și țărilor europene."

În 2015 au fost finalizate lucrările de iluminare a 27 de străzi, prin proiectul finanțat de Uniunea Europeană „Undă verde Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal”. Costul total al proiectului s-a ridicat la 250 de mii de euro, dintre care 80 la sută au fost fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene. A urmat un alt proiect: eficientizarea energetică a patru instituții - grădinițele pentru copii nr. 1 și nr. 2, Liceul „Dimitrie Cantemir” și Gimnaziul „Mihai Eminescu”.

ECATERINA ENCIU, directorul Gimnaziul „Mihai Eminescu”, orașul Cantemir: 'În cadrul acestui proiect finanțat de Uniunea Europeană și Agenția de Eficiență Energetică a beneficiat de o termoizolare, avem un punct termic individual și cazangerie autonomă și panouri fotovoltaice. În primul rând, condițiile sunt mult mai bune, copiii beneficiază pe lângă căldură, de apă caldă în ospătărie."

Lucrările de eficientizare a celor patru instituții au fost efectuate între anii 2018-2021 cu bani din Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Reabilitarea termică a clădirilor educaționale din Cantemir – CanTREB”. Costul total al proiectului a fost de 951 de mii de euro, dintre care 674 de mii au fost oferite sub formă de credit nerambursabil. Cu 277 de mii de euro au contribuit autoritățile locale și centrale, prin intermediul Agenției pentru Eficiență Energetică și al Consiliului raional Cantemir. Eficientizarea energetică a adus beneficii imediate. Acestea se văd mai ales la factură, spune directoarea Gimnaziului „Mihai Eminescu”, Ecaterina Enciu.

ECATERINA ENCIU, directorul Gimnaziul ”Mihai Eminescu”, orașul Cantemir: "Avem economii la energie electrică și căldură. Cred că în jur de 30%. În zilele de vară, primăvară, când panourile fotovoltaice depind de căldură, avem luni când avem chiar zero lei, în lunile mai reci achităm 60-70-80%."

Instituția este un model și la capitolul inovații. Elevii de aici se bucură de un laborator digital, realizat prin programul „Tekwill în fiecare școală”, dar și o „clasă a viitorului”.

EUDOCHIA JALBĂ, director adjunct, Gimnaziul ”Mihai Eminescu”: "Profesorii noștri aplică foarte multe platforme și instrumente web, dar nu doar profesorii, acum vedem că și elevii îți fac temele pentru acasă în diferite platforme."

De condiții normale pentru a face carte se bucură și părinții, și elevii.

Și grădinița „Ghiocel” sau grădinița nr.1, cum i se mai spune, este beneficiară a programului finanțat de Uniunea Europeană. Părinții celor peste 120 de copii au siguranța că micuții se simt foarte bine și vara, și în perioada rece a anului.

ELENA COSTANDA, directoare, grădinița ”Ghiocel”: "Datorită suportului Uniunii Europene, grădinița noastră a devenit una de vis. În cadrul proiectului, s-au realizat mai multe lucrări, printre care termoizolarea pereților exteriori, ai planșeului podului, s-a instalat un sistem nou de colectare și drenare a apelor pluviale, și nu în ultimul rând, a fost instalat un punct termic individual. Totodată, au fost instalate panouri fotovoltaice, ce generează energie electrică. Am făcut și o analiză a economiilor la bugetul instituției, și la aceste aspecte: energia termică și energia electrică, avem economii chiar până la 50%."

ALIONA COVALSCHI, educatoare: " Grădinița noastră a căpătat acest aspect datorită proiectului care a fost implementat. Grădinița arată mai vie, mai colorată, mai frumoasă. Copiii aici visează. Este o instituție model, cu multe perspective, ne bucurăm că am reușit să implementăm acest proiect."

În 2021, în orașul Cantemir a fost inaugurată o stație de epurare a apelor uzate. A fost construit un nou sistem de canalizare, cu o lungime de peste 20 de kilometri, și au fost instalate trei stații moderne de pompare. Proiectul a avut un buget de 8,7 milioane de euro, dintre care șase milioane au fost oferite de Uniunea Europeană, iar 2,7 milioane - de Agenția Austriacă pentru Cooperare.

ROMAN CIUBACIUC, primarul orașului Cantemir: "Al doilea proiect ca mărime care a fost implementat tot cu sprijinul delegației Uniunii Europene și Agenției de dezvoltare austriacă este vorba de un proiect de renovare a sistemului de canalizare în tot orașul Cantemir și a stației de epurare.De atunci, putem spune că tot orașul Cantemir are posibilitate să fie conectat la sistemul de evacuare a apelor uzate. Cred că suntem primii și în Republica Moldova, pentru că așa procent mare orașele nu au."

IULIAN JALBĂ, șef, stația de epurare Cantemir: "Este un proiect de succes și ne mândrim că avem unica stație atât de performantă din Republica Moldova. Pentru orașul nostru, după ce populație avem, este o capacitate destul de bună, de 68 de metri cubi pe oră. Apa care vine la noi este uzată, folosită, pe înțelesul tuturor, vine cu diferite impurități, ea se curăță și automat se deversează în râul Tigheci, care ajunge în râul Prut."

În incinta stației există și un laborator, unde specialiștii pot efectua investigații ce țin de calitatea apei.

IULIAN JALBĂ, șef, stația de epurare Cantemir: "Avem un laborator foarte bine dotat cu echipamente noi, chiar aș spune de ultimă generație, cu ajutorul cărora avem rezultate precise la unele analize, cum ar fi: masa în suspensie, turbiditatea, consumul biochimic de oxigen, PH-ul."

Orașul Cantemir are cu ce se mândri, iar proiectele de îmbunătățire a calității vieții vor continua. Orașul este atestat ca unitate administrativă pe 6 aprilie 1973. În prezent, în localitate trăiesc peste cinci mii de oameni.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie