Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu o serie de recomandări, pentru a reduce riscul îmbolnăvirilor cu HMPV
Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu o serie de recomandări, pentru a reduce riscul îmbolnăvirilor cu metapneumovirus uman, după ce în unele regiuni din Asia s-a înregistrat o creștere bruscă a numărului de infecții cu acest virusul respirator. În Republica Moldova au fost confirmate opt cazuri de metapneumovirus în anii 2023-2024.
Metapneumovirusul uman este un virus respirator care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sincițial. Descoperit în 2001, HMPV poate cauza infecții ale căilor respiratorii superioare și inferioare la persoane de toate vârstele, însă cei mai afectați sunt copiii, vârstnicii, persoanele cu sistem imunitar slăbit, menționează Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Virusul provoacă simptome similare gripei și altor infecții respiratorii acute, precum febră, tuse, congestie nazală, dificultăți de respirație. Deși în majoritatea cazurilor infecția este ușoară, poate evolua spre complicații, cum ar fi pneumonia, mai ales la grupurile vulnerabile.
În sezonul 2023-2024, din totalul probelor investigate, opt au fost confirmate cu prezența virusului metapneumovirus. Din 30 septembrie și până în prezent nu a fost confirmat niciun caz de infecție cu HMPV în probele analizate de laboratorul ANSP.
Metapneumovirusul uman se transmite prin contact direct cu secrețiile respiratorii - tuse, strănut, contact cu suprafețe contaminate și prin interacțiuni apropiate cu persoane infectate. Pentru a preveni infecțiile respiratorii, inclusiv cu HMPV, specialiștii recomandă igiena mâinilor, respectarea etichetei tusei și strănutului. Trebuie de acoperit gura și nasul cu un șervețel sau cu cotul. Trebuie evitat contactul cu persoane bolnave, precum și menținută distanța față de persoanele care prezintă simptome respiratorii.