Sectorul bancar, indicatori în creștere
Economic 6 iunie 2024, 16:15 | 262

Situația financiară a sectorului bancar este caracterizată de creșterea activelor, creditelor, ratei fondurilor proprii, dar și a depozitelor persoanelor fizice și ale celor juridice. Sunt concluziile raportului de activitate al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar pe anul 2023, care a fost audiat astăzi de Parlament. Valoarea totală a depozitelor bancare a crescut, anul trecut, cu peste 22 la sută comparativ cu anul 2022.

Potrivit raportului, depozitele garantate la sfârșitul anului 2023 se ridicau la 29,5 miliarde lei, înregistrând o creștere de circa 58% pe parcursul anului de raportare. Acest lucru se datorează creșterii semnificative a nivelului de acoperire, dar și revizuirii criteriilor de eligibilitate a unor categorii de deponenți.

NADEJDA CORNEȚEL, președintele Fondului de Garantare a Depozitelor: "Nivelul de acoperire de la 50 de mii de lei s-a majorat la 100 de mii de lei. Din 1 ianuarie 2025 urmează să se majoreze la 200 de mii de lei. S-a instituit un nivel țintă spre care trebuie să tindem, ca 4% din valoarea depozitelor garantate, și trebuie atins în decurs de cinci ani."

Potrivit președintelui Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, Nadejda Cornețel, schimbările majore ale cadrului normativ ce reglementează activitatea de garantare a depozitelor bancare în Republica Moldova au însemnat alinierea la prevederile cadrului normativ european și la cele mai bune practici internaționale în domeniu.

NADEJDA CORNEȚEL, președintele Fondului de Garantare a Depozitelor: "Scopul principal al Fondului este stabilitatea fondurilor acumulate nu și generarea unui profit, fiindcă Fondul trebuie să fie cât mai disponibil în eventualul unei situații de plăți, să dispună de fonduri suficiente și de lichidități pentru a-și onora obligațiunile."

Parlamentul a recomandat Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar să asigure elaborarea cadrului normativ secundar aferent schemei de garantare a depozitelor bancare, evaluarea constantă a performanțelor schemei de garantare pentru menținerea încrederii populației și creșterea gradului de educație financiară a populației.

Opinia ta contează. Comentează!