Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată astăzi la nivel național prin organizarea a peste 100 de manifestări
Externe 24 ianuarie 2025, 20:20 | 64

Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată astăzi la nivel național prin organizarea a peste 100 de manifestări, la care au participat zeci de mii de persoane, transmite Radio România Actualități. La București, în prima jumătate a zilei a avut loc o ceremonie militară cu depunere de coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Manifestațiile au început cu o slujbă la Catedrala Patriarhală.

În garnizoanele unde există monumente dedicate acestui eveniment au avut loc ceremonii militare și religioase, iar la mai multe muzee accesul publicului a fost gratuit.

Ziua Unirii Principatelor a fost marcată cu fapt și în municipiul Rădăuți, județul Suceava. Mai mulți istorici și cercetători au amintit despre importanța acestei zile pentru românii de pretutindeni.

ADRIAN PUIU, directorul Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi”: "Într-un secol în care efervescența patriotismului și naționalismului, a luptei pentru formarea statelor naționale era în plin avânt, dar în care puține popoare reușiseră să-și creeze propriul stat național, doar grecii și belgienii reușiseră acest lucru în prima jumătate a secolului al XIX-lea, românii au reușit să pună bazele statului național român modern."

Oamenii din mai multe județe s-au luat de mâini și au dansat „Hora Unirii”.

Unirea Principatelor Române din 1859 este cunoscută publicului larg și sub denumirea de „Mica Unire”. Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în ambele principate - pe 5 ianuarie, în Moldova şi pe 24 ianuarie - în Ţara Românească. Unirea Principatelor a creat premisele statului naţional unitar român, care avea să se finalizeze ulterior cu Marea Unire din 1 decembrie 1918.

Opinia ta contează. Comentează!