Ministerul Sănătății din Italia a emis alerte roșii pentru 16 orașe, inclusiv Roma, Bologna și Florența
Externe 17 iulie 2023, 17:39 | 308

Sudul Europei fierbe. Cea mai mare temperatură înregistrată pe continent, în 2021, de 48,8 grade Celsius, ar putea fi depășită în Sicilia în zilele următoare, scrie Al Jazeera. Ministerul Sănătății din Italia a emis alerte roșii pentru 16 orașe, inclusiv Roma, Bologna și Florența, iar meteorologii numesc următoarea fază a caniculei "Charon". În Spania, mii de oameni sunt evacuați din cauza incendiilor de vegetație.

La Roma, pentru a vedea monumentul istoric Colosseum, turiștii se adună la primele ore ale dimineții, însă chiar și așa nu scapă de soarele arzător. Puțini sunt cei, care se opresc în stradă pentru a admira lucrările artiștilor. Pictorița din imagini povestește că nu a avut nicio vânzare - o situație neobișnuită în plin sezon de turiști.

KRISTINA MILAKOVIC, artistă: "Este prea cald. De obicei, aici suntem 25 de artiști, dar de când a început această căldură insuportabilă, 90% vin spre seară. Azi am decis să vin în decursul zilei, însă e un sacrificiu mare. Este un avertisment, care spune că în zilele următoare va fi și mai rău."

Este al doilea val de căldură, care lovește în această vară Europa de Sud și este mai fierbinte decât primul. Umbrelele și pălăriile se vând repede. Fântânile din Roma sunt, poate, cele mai apreciate locuri de vizitat, notează Al Jazeera. Turiștii sunt sfătuiți să fie precauți pe durata zilei și să evite lumina directă a soarelui. Oamenii spun că acum că nu este cel mai bun timp de a vizita Roma.

Spre seară, turiștii sunt înapoi pe străzi, iar coada pentru a vizita clădirea Panteon crește. În acest an, în Roma sunt cei mai mulți turiști de când a fost pandemia, însă este pe cale să se producă și un alt record - cu temperaturile care sunt așteptate să urce în unele părți ale Italiei până la 50 de grade Celsius!

Iar grădina zoologică din Roma distribuie animalelor dulciuri răcoritoare din fructe congelate pentru a le ajuta să facă față valului de căldură.

GILBERTO PICHETTO FRATIN, ministrul Mediului din Italia: "Italia suferă din cauza schimbărilor climatice mai mult decât alte țări. Temperaturile în creștere semnifică niveluri ale mării mai mari și temperaturi la sol mai mari. De aceea, trebuie să reducem emisiile de carbon. Trebuie să facem orice pentru a atinge aceste obiective."

Între timp, în Spania, cel puțin patru mii de persoane au fost evacuate din cauza declanșării incendiilor de vegetație, scrie Reuters.

Autoritățile spaniole afirmă că pe insula La Palma, pompierii încearcă să țină sub control acest incendiu.

Și Grecia a înregistrat temperaturi de peste 40 de grade Celsius în ultimele zile. Acropola, cea mai populară atracţie turistică a ţării, a fost închisă pentru a-i proteja pe vizitatori.

Potrivit Agenţiei Spaţiale Europene, Italia, Spania, Franţa, Germania şi Polonia ar putea înregistra condiţii extreme în această săptămână. Perioadele de căldură intensă apar în cadrul modelelor meteorologice naturale, dar la nivel global ele devin din ce în ce mai frecvente, mai intense şi durează mai mult ca efect al încălzirii globale. Vremea extremă rezultată din încălzirea climei "devine, din păcate, noua normalitate", a avertizat Organizaţia Mondială de Meteorologie.

Opinia ta contează. Comentează!