Evreii din întreaga lume marchează până pe 2 ianuarie Hanukkah, o sărbătoare tradițională din calendarul ebraic
Evreii din întreaga lume marchează până pe 2 ianuarie Hanukkah, o sărbătoare tradițională din calendarul ebraic prin care se celebrează speranța și unitatea. Hanukkah este numită și sărbătoarea luminilor. La Chișinău, astăzi au fost aprinse mai multe lumânări specifice religiei iudaice, în preajma unui centru evreiesc, pe strada pietonală. Copiii prezenți la eveniment, dar și adulții, au primit gogoși care sunt parte a tradiției de sărbătoare.
În fiecare an, de Hanukkah, evreii au obiceiul să aprindă menorah pentru a aminti despre minunea care s-a produs acum aproape șase mii de ani, când o cantitate mică de ulei a fost suficientă pentru ca lumânarea să ardă opt zile.
ALIONA GROSSU, directorul Comunității Evreiești din Republica Moldova: "Este una din cele mai iubite, într-adevăr o sărbătoare în care mereu se vorbește despre miracole. Sigur, este cea mai adorată de copii. Ei primesc în primul rând cadouri, dulciuri care sunt coapte în ulei. De ce? Fiindcă tradiția de Hanukkah vorbește de acea mică cantitate de ulei, care a fost suficientă pentru opt zile ca lumina să fie aprinsă de Hanukkah."
SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Aprinderea acestei lumânări nu doar celebrează o tradiție frumoasă, ci ne amintește că doar prin unitate putem construi un viitor mai luminos. Hanukkah Sammer!. Vă doresc sărbători pline de lumină, bucurie și pace tuturor."
ALEXANDR ROITMAN, ambasadorul Republicii Moldova în Statul Israel: "Trebuie să credem în continuare în minuni, ele se întâmplă. Trebuie să facem ceva ca aceste minuni să aibă loc și trebuie să păstrăm credința, lumina, pacea ca lucrurile pe pământ să fie așa cum ne dorim."
Hanukkah este o sărbătoare care durează opt zile. Aceasta semnifică ridicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia iudaică și să elenizeze popoarele de sub dominația sa.