Mai puține plângeri la CEDO
Pe parcursul anului trecut, cetățenii moldoveni s-au adresat de trei ori mai des la Curtea Europeană a Drepturilor Omului decât media europeană. Chiar și așa, numărul plângerilor împotriva Republicii Moldova a fost mai mic cu 44 la sută față de 2023 - 363 de cereri. Sunt concluziile Centrului de Resurse Juridice, potrivit căruia acesta este cel mai mic număr de solicitări înregistrate la CEDO în ultimii zece ani.
În cele 363 de cereri depuse împotriva Republicii Moldova la CEDO, reclamanții s-au plâns de încălcarea a numeroase drepturi universale.
CAROLINA BAGRIN, director de program, CRJM: "Cel mai încălcat drept a fost dreptul la siguranță și libertate - 465 de încălcări pentru anul 2024, urmat de interzicerea torturii cu 344 de violări și dreptul la un proces echitabil este în topul trei cele mai încălcate la nivelul țărilor membre ale Consiliului Europei."
Chiar dacă anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a înregistrat din partea reclamaților din Moldova cu peste 40% mai puține cereri decât în 2023, totuși țara noastră se află pe locul 11 din 46 în ceea ce privește numărul sesizărilor.
CAROLINA BAGRIN, director de program, CRJM: "CEDO a înregistrat a înregistrat 363 de cereri parvenite împotriva Republicii Moldova este cu 44% mai mic decât anul trecut. Numărul cererilor rămâne mare, pentru că dacă comparăm poziția Republicii Moldova în funcție de numărul populației, Republica Moldova se află pe locul 11 din cele 46 de țări membre."
Din totalul de peste 1100 de cereri depuse la CEDO împotriva Republicii Moldova, 95 la sută au șanse mari de examinare, spun specialiștii.
CAROLINA BAGRIN, director de program, CRJM: "Curtea are în examinare 1144 de cereri îndreptate împotriva Republicii Moldova. Avem 95% din totalul cererilor pendinte la CEDO cu șanse mari de examinare. Republica Moldova se află pe locul nouă cu numărul cererilor pendinte la CEDO."
Anul trecut, CEDO a emis 17 hotărâri în privința Republicii Moldova, iar în 15 cazuri s-a atestat cel puțin o violare a drepturilor omului.
CAROLINA BAGRIN, director de program, CRJM: "În total, vorbim de 27 de ani de când am rectificat Convenția. CEDO a pronunțat 616 hotărâri pe cauzele moldovenești. În 2024, Curtea a pronunțat 17 hotărâri pe cauzele moldovenești. Este un număr în descreștere cu 30 la sută față de anul trecut. În 15 hotărâri, CEDO a constat cel puțin o violare a articolelor din Convenție. Dacă vorbim de violări în aceste 15 hotărâri sunt 26 de violări."
Cele mai multe sesizări au fost depuse în ceea ce privește încălcarea dreptului la un procesul echitabil, fiind înregistrate peste 250 de violări.
DANIEL GOINIC, directorul Programului Drepturilor Omului, CRJM: "Republica Moldova cel mai prost să la capitolul încălcarea art.6 din Convenție - dreptul la procesul echitabil. Avem 251 de violări sau 30 la sută din numărul total din încălcări este art.6. Un alt articol, top doi, art.50 este dreptul la libertate și siguranță - 106 violări sau 13 la sută și aici este mai mult despre faza de urmărire penală. Locul trei, este vorba de art.3 interzicerea relelor tratamente și a torturii - 195 de violări sau 24 la sută."
Potrivit Centrului de Resurse Juridice, din 1997 până la sfârșitul anului trecut, CEDO a înregistrat 17.700 de cereri îndreptate împotriva Republicii Moldova. În această perioadă, Curtea a pronunțat 616 hotărâri în cauzele moldovenești.