Cinci ani de la Acordul de Asociere
Economic 30 octombrie 2019, 23:26 | 1965

Cooperarea dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova este mai consolidata, dupa cinci ani de implementare a Acordului de Asociere. Beneficiile din diferite domenii au fost incurajate de regimul fara vize. Totusi, functionarea institutiilor democratice, fortificarea statului de drept si al independentei justitiei nu au cunoscut transformari clare, ceea ce a afectat calitatea cooperarii. Sunt concluziile raportului alternativ privind implementarea Acordului de Asociere, prezentat astazi la Chisinau.

Studiul a fost realizat de experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene și Centrului Analitic Independent ”Expert-Grup”. Potrivit lor, din cauza stagnării reformelor în justiție, Republica Moldova nu a putut să valorifice pe deplin suportul oferit de Uniunea Europeană, care s-a cifrat la 700 de milioane de euro.

Cât ține de partea economică a implementării Acordului de Asociere, inclusiv în domeniul financiar-bancar și a achizițiilor publice...

Adrian Lupușor a mai notat că în cei cinci ani de realizare a Acordului de Asociere, exporturile în Uniunea Europeană au crescut, însă investițiile străine directe în economia Republicii Moldova au stagnat. La eveniment a participat și șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Potrivit experților care au elaborat raportul, cheia progresului pentru Republica Moldova este existența unei voințe politice clare și consecvente în realizarea tuturor prevederilor Acordului de Asociere cu UE. 

Opinia ta contează. Comentează!