Precizări în dosarul Andronachi
Justiţie 14 august 2023, 19:40 | 972

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu o reacție publică în urma eliberării din arest la domiciliu sub „garanții personale” a lui Vladimir Andronachi. Dragalin a spus că nici ea și nici ceilalți procurori din cadrul instituției pe care o conduce nu sunt de acord cu această decizie, dar legea nu îi permite să întreprindă ceva. Șefa Procuraturii Anticorupție a notat însă că această situație trebuie privită ca o oportunitate, care ar putea ajuta autoritățile să ia în vizor lacunele din sistemul judiciar.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Din punctul nostru de vedere, în calitate de procurori, nu considerăm că este un risc foarte mare că persoana se va eschiva și nu se va prezenta la ședințele de judecată, pentru că acestă persoană s-a eschivat de la organul de urmărire penală în anul 2021."

Într-o conferință video pe Facebook, șefa Procuraturii Anticorupție a menționat că, reieșind din prevederile legale, se află în imposibilitate de a contesta încheierea judecătorească privitoare la eliberarea lui Vladimir Andronachi din arest la domiciliu.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Nu considerăm ca această decizie e una corectă. 22 000 lei nu este o garanție, care va preveni ca această persoană să fugă din țară, dar aceasta este decizia judecătorului și noi o să o respectăm pentru că așa lucrează legea. Au fost mai multe decizii în acest dosar cu care noi, procurorii, nu suntem de acord, dar legea nu ne permite să contestăm aceste decizii la un judecător ierarhic."

Totodată, Dragalin a precizat că instituția nu a fost de acord nici cu faptul ca toate ședințele în cazul lui Andronachi să se desfășoare cu ușile închise.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Este inadmisibil ca o așa cauză penală de rezonanță cum este frauda bancară să fie examinată cu ușile închise. Condițiile pentru ședință închisă nu sunt întrunite în acest caz. Avem de fapt o oportunitate, pentru că acest caz demonstrează lacunele pe care noi cu toții trebuie să le rezolvăm, împreună cu Ministerul Justiției și deputații din Parlament și ar trebui să găsim soluții."

La sfârșitul săptămânii trecute, Vladimir Andronachi a fost eliberat din arest la domiciliu sub „garanție personală”, prin hotărârea magistratului Gheorghe Balan, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Procuratura Anticorupție a precizat că fostul deputat democrat a fost eliberat sub garanția a patru persoane. Este vorba de doi primari din raionul Cahul, un un preot și o fostă directoare de liceu. Conform procedurii, garanții lui Andronachi au depus în contul Procuraturii Anticorupție 22 de mii de lei.

Fostul deputat Vladimir Andronachi, un apropiat al șefului PD, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 în Ucraina și extrădat în aceeași zi polițiștilor de frontieră moldoveni. Pe numele lui au fost emise două mandate, în două dosare penale distincte, numite generic „Frauda bancară” și „Metalferos”. În dosarul „Metalferos”, Andronachi este acuzat de crearea unui grup criminal organizat, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în timp ce în dosarul fraudei bancare, Andronachi este învinuit că, alături de alte persoane, a simulat încheierea unui contract de investiții în reconstrucția unui imobil cu Banca de Economii. Ei ar fi sustras astfel din conturile băncii 32 de milioane de lei. Vladimir Andronachi pledează nevinovat.

Opinia ta contează. Comentează!