Cetățenii din Colibași se bucură de proiecte și condiții de trai avansate
Jurnalul Săptămînii 10 august 2024, 20:00 | 1483

V-ați imaginat cum arată un sat european în Republica Moldova? Noi am fost recent în unul dintre acestea și am văzut cum pot fi schimbate lucrurile în bine. Vorbim de satul Colibași, raionul Cahul, unde cetățenii se bucură de proiecte și condiții de trai avansate. Au o piață modernă, o casă de cultură colorată, un post de pompieri, o sală de sport cu toate necesare și asta nu e tot. Modernizarea s-a făcut cu sprijinul Uniunii Europene și cu efortul autorităților locale. Vă invităm să explorați satul Colibași împreună cu noi.

Locuitorii satului Colibași au cu ce se mândri. Străzi asfaltate, iluminat stradal, parcuri și locuri de agrement pentru toată lumea. Mai nou, oamenii din partea locului se bucură de o piață modernă.

VLADA TOMESCU, reporter Jurnal TV: "Piața regională „Cu drag de Colibași”, modernizată cu sprijinul Uniunii Europene, a fost inaugurată în iunie curent. Lucrările au inclus și construcția unei hale, unde gospodinele vând lactate și carne."

Proiectul în valoare de peste 200 de mii de euro a inclus construcția unei hale interioare și exterioare, amenajarea teritoriului și a șase căsuțe rustice, montarea rețelelor de apeduct și canalizare, și de ventilare. Bugetul a fost acoperit de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și contribuția primăriei Colibași. Gospodinele stau liniștite - marfa lor este în siguranță! Viorica Năstase deține împreună cu familia o fermă de bovine. Femeia se bucură că are unde să-și vândă rodul muncii.

Cumpărătorii se bucură că au în localitate o piață, unde pot găsi tot ce-și doresc.

Piața de la Colibași a devenit și un punct de socializare. Sunt zile, când aici vin sute de cumpărători și producători locali, dar și din satele vecine, spune primarul localității, Ion Dolganiuc.

ION DOLGANIUC, primarul satului Colibași, raionul Cahul: 'Câți comercianți și câți cumpărători se adună în zilele de vârf, nu m-aș teme să spun: între 700 și o mie, cred că împreună se adună. Un proiect mult așteptat, cum ziceam, care a fost posibil grație implicării Uniunii Europene, pentru că finanțarea și tot ce a fost mai masiv, în mod special halele pentru comercializarea producției animaliere, este finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare."

În localitate există de mai mult de șase ani Serviciul intercomunitar de pompieri voluntari, care a devenit funcțional datorită Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare.

VLADA TOMESCU, reporter Jurnal TV: "Din 2018, la Colibași activează postul de pompieri voluntari, care deservește localitatea și două sate vecine: Vadul lui Isac și Brânza. Pe lista pompierilor voluntari sunt 15 persoane."

Într-o situație neprevăzută, bărbații din localitate sunt gata să dea o mână de ajutor celor care au nevoie. Printre pompierii voluntari este și Vasile Niță, viceprimarul localității.

Iar casa de cultură este un adevărat punct de referință. Cu ajutorul programului „Satul European”, primăria a reparat tot edificiul: de la renovarea tavanului, a pereților și scărilor, până la aplicarea tencuielii și pardoselii noi.

ION DOLGANIUC, primarul satului Colibași, raionul Cahul: "A fost realizată sala mare, a fost amenajată parcarea și căile de acces. O parte foarte importantă sunt scările, pe care, nu mulți meșteri s-au încumetat să le repare. Ceva timp mai în urmă, grație Uniunii Europene, prin GIZ (Agenția de Dezvoltare Germană), a fost amenajat un bloc sanitar."

Cei care își desfășoară activitatea la casa de cultură spun că schimbările au fost peste orice așteptare. Printre beneficiari este și Elena Iaconi, meșter popular, care are un atelier la casa de cultură, unde coase ii.

ELENA IACONI, meșter popular: "În ultimii trei ani, s-a construit o baie, s-a renovat atât pe interior, cât și pe exterior. În urma implementării acestor proiecte, satul a devenit mai viu, un sat european și este foarte bine. Avem nevoie de așa ceva."

RAISA FLOREA, membru al grupului local de inițiativă: "Avem o casă de cultură unde putem organiza diferite evenimente, avem mult spațiu, oamenilor le este plăcut să vină și să participe împreună cu noi."

În 2018, în Colibași a fost deschisă o sala polivalentă de sport, cu o suprafață de circa 200 metri pătrați, dotată cu aparate de fitness. Deschiderea sălii a fost posibilă datorită Guvernului Elveției, care a contribuit cu peste 20 de mii de dolari, precum și a altor parteneri și donatori, dar și a autorităților locale și a băștinașilor.

VICTORIA MATVEEV, antrenoare la sala polivalentă, Colibași: "În satul Colibași, colibășenii, în special colibășencele, pentru că mai mult doamnele frecventează sala de sport, există această oportunitate. Antrenamentele le organizăm în zilele de luni, miercuri și vineri, la solicitarea doamnelor, seara, după muncă. Pe listă avem acum 29 de persoane, care vin și se antrenează pe abonament."

În prezent, sunt efectuate lucrările de eficientizare energetică a Școlii de Arte. Proiectul prevede termoizolarea pereților, reparația fațadei și acoperișului, tot cu sprijinul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

ZAHAR COJAN, profesor de muzică, Colibași: "Pentru localitate, în primul rând, e un aspect frumos, pentru că școala e în centrul satului și e o clădire din puținele care nu au fost înfrumusețate. Pentru școală, pentru copii, desigur, condițiile vor fi mai bune. În interior s-au făcut lucrări în anii precedenți, dar o termoizolare, o eficientizare nu a fost posibilitate."

Oamenii sunt mândri de felul în care arată acum localitatea.

Potrivit ultimelor date, populația satului Colibași ajunge la peste cinci mii de locuitori.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie