Luptă pentru terenuri, scheme și șantaj
Patrula Jurnal TV 10 noiembrie 2024, 19:45 | 8345

O parte din terenurile municipalității dobândite ilegal pe parcursul mai multor ani, în baza unor acte judiciare falsificate și a unor licitații organizate în condiții suspecte, ar fi ajuns în posesia fostului deputat PD Vladimir Andronachi și a persoanelor din anturajul acestuia. Este vorba despre cel puțin 18 loturi de pământ, unul dintre care ar fi fost preluat de compania GRAND OIL SRL, suspectată de asociere cu fostul șef al PD, Vladimir Plahotniuc. Cum au fost acaparate terenurile, prin șantaj și manipulare, care au fost înțelegerile secrete și cine ar fi beneficiarul final, aflați în continuare.

În luna mai a anului 2017, Daniela Goțonoga, sora avocatului Sergiu Goțonoga a fost reținută în cadrul unui dosar penal. Potrivit procurorilor, tânăra a fi semnat un contract de cesiune prin care urma să preia o porțiune de teren de pe strada Bucovina din capitală.

În înregistrarea telefonică cu pricina este surprins Sergiu Harghel, persoana de legătură cu grupul Andronachi-Blonschi. Discuția a avut loc în noiembrie 2017. Harghel l-a sunat pe Goțonoga și i-a spus cum poate scăpa atât de persecuții, cât și de alte problemele penale dacă va trece dreptul de proprietate a companiei Fuerte Group LP, deținătoare de terenuri în Chișinău, către cetățeanul ucrainean Vadim Curencov, persoană interpusă și care reprezenta interesele grupului Blonschi-Andronachi.

Anume pentru a negocia modalitatea de cedare a companiei deținătoare de terenuri în interesul grupului Blonschi-Andronachi, în vara anului 2017, Anatolie Blonschi a mers în Italia, acolo unde era refugiat Goțonoga, fapt confirmat într-o înregistrare audio în care acesta a subliniat că a fost trimis chiar de Vladimr Plahotniuc.

Noi l-am sunat pe Sergiu Harghel pentru a obține un comentariu, dar acesta a închis imediat după ce reporterul s-a prezentat. La fel, Anatolie Blonschi a refuzat să ne vorbească despre vizita sa în Italia și să ne spună ce a discutat acolo cu Sergiu Goțonoga.

Oleg Lucanov, condamnat într-un episod din dosarul cu pricina și despre care Goțonoga crede că ar fi lucrat mână în mână cu procurorii de caz, și-a adjudecat câteva terenuri din capitală, obținute prin fraudă, iar pe unul dintre acestea l-a vândut în 2018, nestingherit, în plină investigație penală, fiind în arest la domiciliu. Mai gravă este că prin sentința de condamnare al lui Lucanov se vrea incriminarea lui Sergiu Goțonoga, procedură total inadmisibilă, spun apărătorii acestuia.

Abordat pentru o reacție, Oleg Lucanov a devenit agresiv cu echipa noastră de filmare.

Din spusele lui Sergiu Goțonoga, Lucanov s-ar fi lăudat că ar putea rezolva mai multe probleme care ar putea să apară în timpul proceselor de vânzare-cumpărare a terenurilor prin intermediul finului de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir. Acesta a negat că ar avea vreo relație cu Oleg Lucanov.

Într-un act emis de Serviciul de Informații și Securitate se arată că beneficiarul final al terenurilor adjudecate la licitația funciară ar fi fostul deputat PD Vladimir Andronachi. Acesta ar fi intrat în posesia a cel puțin 18 terenuri, dobândite ilegal de la municipalitate. Unul dintre ele a fost vândut de Blonschi companiei GRAND OIL SRL, suspectată de asociere cu fostul șef al PD, Vladimir Plahotniuc.

În anul 2017, procurorul Alexandru Găină îi ia locul acuzatorului Gheorghe Ciobanu în dosarul „Licitații”. De șapte ani, dosarul se află la etapa de urmărire penală. După „vizita” sa în Italia, Blonschi a devenit martor în acest dosar. Nu este clar ce calitate procesuală are în acest dosar Andronachi. La fel, nu se cunoaște dacă acesta a fost audiat și ce declarații a făcut. Într-un răspuns pentru Jurnal TV, procurorul Găină spunea anterior că se întreprind toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei penale. În realitate, pe acest dosar nu se lucrează, afirmă avocatul Ivan Ungureanu, care spune că procedura este tergiversată intenționat.

Anterior, administratorul companiei QUBE COSTRUCT SRL, implicată în schema cu terenurile municipalității, Nicolai Botnariuc, a acuzat atât instituțiile de anchetă cât și procurorul de caz de caracterul fabricat al învinuirii care ar sluji intereselor criminale ale unor persoane dubioase care beneficiază de protecție. În replică, reprezentanții Procuraturii Anticorupție au invocat că începând cu anul 2022 și până în prezent, de către persoanele interesate se întreprind mai multe acțiuni în vederea ridicării sechestrelor de pe terenurile însușite și imobilul înregistrat pe compania respectivă, inclusiv prin manipularea opinie publice, victimizării, discreditării imaginii procurorului de caz și ofițerului de urmărire penală.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie